Един от приоритетите в политиката на Министерството на икономиката и

...
Един от приоритетите в политиката на Министерството на икономиката и
Коментари Харесай

Богданов: За да привлечем нови инвестиционни проекти, трябва да имаме подготвени терени

Един от целите в политиката на Министерството на стопанската система и промишлеността е основаването на условия за привличане на вложения в производства с висока добавена стойност свързани с кръговата стопанска система, автомобилната промишленост и произвеждане на възобновима сила. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов при откриването на семинар за новопостъпили членове на задграничния дипломатически корпус в Република България, който се организира в Министерството на стопанската система.
Министър Богданов уточни, че България е положително място за вложения, като страната ни може да се трансформира в транспортен и логистичен хъб. Той подчертава на визията на Министерството на стопанската система за развиването на индустриалните зони у нас, посредством които да бъдат привлечени нови капиталови планове. „ Индустриалните зони би трябвало да се развиват редом и да са фокусирани върху съответни промишлености “, разгласи той и даде образец с Икономическа зона „ Доброславци “ – профилирана в автомобилостроенето.
Богданов акцентира, че индустриалните зоните би трябвало да се приготвят като капиталови планове и за тях да се отвори опция за публично-частно партньорство с интернационалните или местни вложители, които имат интерес да ги построяват в партньорство с страната. Той посочи опциите за привличане и на представители на интернационалните институции като Световната банка или Европейска банка за възстановяване и развитие. „ За да могат да се случат капиталовите планове обаче, би трябвало да има готови терени, с построена инфраструктура и площи на основни местоположения, наоколо до съществени пътни артерии, и подобаващи пространства за съответния бизнес “, акцентира министър Богданов. Като различен акцент в политиката на МИИ във връзка с индустриалните зони той добави съкратените административни периоди за пускане на капиталови планове.
Пред представителите на дипломатическия корпус той разгласи, че икономическото министерство създава и капиталов портал, който ще сплоти всички обществени структури свързани с потребностите на вложителите. „ Процесът ще бъде цифров и по този метод ще успеем да ограничим корупцията “, добави той.
По време на семинара министър Богданов уточни, че основно за развиването на икономическите ни връзки е да имаме търговски представители по света, които да работят интензивно, както и да се ползват ясни критерии за мониторинг на свършената от тях работа. Той уточни, че Министерството на стопанската система и промишлеността е в развой на конкурентен асортимент за 23 свободни позиции в 21 страни за търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на Република България по света. Осем от тези позиции са за европейските страни, 13 - за страните отвън Европейски Съюз и 2 за страните от Оперативно-наблюдателно дело.
„ Години наред в страни, които са значими търговски сътрудници на страната ни, не сме били показани със СТИВ, което се е отразило отрицателно на двустранните стопански връзки “, акцентира министър Богданов. Той подчертава, че в оценяващата комисия за първи път се обезпечава присъединяване на представители на Министерството на външните работи, на национално показаните работодателски организации, на специалисти от научните среди, на просветителните институции и на неправителствените организации. Всички те са с потвърден опит и експертиза в областите на външноикономическото съдействие, търговията, вложенията, бизнес средата, интернационалното право и други, с оглед предмета на активност на СТИВ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР