Един от прадедите ми се е сражавал рамо до рамо

...
Един от прадедите ми се е сражавал рамо до рамо
Коментари Харесай

Френски граф рисува Стария град и мечтае за света на Дисни

Един от прадедите ми се е сражавал един до друг с Наполеон, а различен е минал през България с Четвъртия кръстоносен поход, споделя Гийом дьо Бодюс

Той е художник по душа, само че посвещава 35 години от живота си на архитектурата. Затова през днешния ден живописта му претворява елементарни, на пръв взор, подиуми от градската среда и природата, на които сме престанали да обръщаме внимание. Но пък под четката му платното оживява с цветовете на импресионистите.

Корените му водят началото си от остарял благороден жанр, семейството живеела в Тулуза. Баща му е прочут френски граф, а един от прадедите му се сражавал един до друг с великия Наполеон Бонапарт.

Това е Гийом дьо Бодюс - французинът, който дойде под тепетата, с цел да подреди колоритните си платна в Арт изложба “Савов”.

„ От дете желая да пребивавам в приказния свят на Уолт Дисни. Баща ми ме убеждаваше, че това е мъчно, само че аз не се отхвърлих да намеря специалност, която е покрай изкуството”, споделя Гийом на чаша кафе в Арт изложба “Савов”.



Преди години французинът приключва висшето си обучение като проектант в института Нисим де Камодо и Академията Гранд Шомиер, след което работи в областта на интериора и архитектурата. От 2014-а обаче се отхвърля тотално от архитектурата. Днес рисува и преподава, има малко ателие в Севр - градчето, където преди време

се е правил порцеланът за френските крале.

„ Изящният порцелан и през днешния ден се усеща по улиците на това място - споделя Гийом. - Тук работят доста художници, мои сътрудници, които имат ателиета в съседство. Използвам всяка минута от деня, а когато не рисувам, давам уроци по живопис в разнообразни художествени учебни заведения и свободни ателиета (Atelier de Sèvres, Paris American Academy, Superior School of Industrial Design (E.S.D.I))”.



Гийом дьо Бодюс споделя, че живописта се опира на наблюдението и това по какъв начин възприемаш духовно света към себе си. Влияе се най-силно от импресионистите и от Николас дьо Стал.



„ Обичам живите модели, рисувам портрети на хора, само че също пейзажи, сюжети от града. Моят галерист тук, в Пловдив - Божидар Савов, постоянно разгласява неповторими фрагменти от Стария град. Вдъхновява ме и един ден ще го обрисувам, има доста сила в този древен резерват”, споделя маестрото на четката. Гийом постоянно рисува градовете, само че от необикновен ракурс - тесните улички на остарял римски квартал, покривите на италианската столица, гледани от високо, фасади от Париж през клоните на огромно разлистено дърво. Обича да прави своите изложения на алегорични места, наситени с история: църкви, манастири, пещери и дворци. Замъците неслучайно вълнуват Гийом дьо Бодюс,

французинът се слави с благородното си родословие.

„ Баща ми носеше купата граф. Бяхме осем деца в фамилията и всички се разбираме доста добре. Това отношение го изискуем на родителите ни, които ни предадоха тази отзивчивост към другия. Край фамилното огнище постоянно слушахме истории от предишното на семейството. Един от предците ми - Хюго дьо Бодюс, е гилотиниран по време на Френската гражданска война. После синът му бяга от Тулуза и обикаля доста от дворците в Европа. Живял е в Австрия, в Италия и Испания, а след революцията става приближен човек на самия Наполеон. Дори френският публицист Франсоа-Рене, виконт Дьо Шатобриан, го разказва в една от книгите си като разузнавач от армията на Наполеон”, споделя французинът.



Родът има дълго генеалогично дърво,

изпъстрено със мемоари, гербове и... византийски монети. „ Дедите ми са взели участие в кръстоносните походи. Вероятно по време на Четвъртия кръстоносен поход прародител ми е минал по българските земи. Именно тук е научил за идеологията на богомилите. Всички знаем за връзката на вашите богомили и нашите катари. Друг забавен факт е, че във Франция семейството й идва от земи, които са били населявани от катари”. Всъщност основите на семейството слагат трима братя, които бягат от Флоренция във френския Кахор. После фамилията се мести на запад, в Тулуза. Един от предците ми даже е бил губернатор на Тулуза и региона, хвали се Гийом дьо Бодюс.



Дъновисти живеят във френския „ Изгрев”

Тези дребни артистични ателиета в Севр са напълно наоколо до селото на дъновистите, което се назовава „ Изгрев”, споделя Гийом дьо Бодюс.

И прецизира, че то напълно не е обитаемо с българи, както може да се допусна.



Навремето земята под него е закупена от Михаил Димитров Иванов, прочут като Омраам Микаел Айванхов или Айванов. Българинът е мъдрец, считан за почитател на Петър Дънов. По модела на своя нравствен преподавател Айванов основава организацията „ Всемирното бяло приятелство “ и написа книги, свързани с езотеричното християнство.

Днес доста почитатели на Айванов и на Учителя Дънов живеят във френския „ Изгрев”.



„ Групата от Севр “

Гийом дьо Бодюс е създател на сдружението „ Групата от Севр “. През 2020-а Амор, Жан-Пиер Дюриез и Гийом дьо Бодюс - трима художници от Севр, - гостуват в изложба Nova Art Space в София. Столицата ни се оказа спирка в взаимното им европейско турне.



Дълго време ползата от изяви на френските художници стига само до Италия и Гърция. Гийом дьо Бодюс обаче е притеглен от непознатите страни от така наречен „ Източен блок “ и открива за себе си България, която го впечатлява с богатата си история и просвета. Тук той намира другари и съидейници.

За пръв път посещава Пловдив през 2019 година при откриването на „ Пловдив Европейска столица на културата “. Още тогава градът остава трайно усещане в съзнанието му и той взема решение да направи тук своята последваща независима галерия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР