„Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за настоящето правителство

...
„Един от основните приоритети в енергийния отрасъл за настоящето правителство
Коментари Харесай

Министър Петкова и зам.-генералният директор на МААЕ обсъдиха възможности за сътрудничество


„ Един от главните цели в енергийния бранш за сегашното държавно управление е удължаването периода на употреба на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “. След като бяха изпълнени всички заложени действия, предходната година Агенцията за нуклеарно контролиране издаде лицензия за работа на 5-ти блок на нуклеарната централа до 2027 година В момента в период се извършват всички ограничения по плана за удължение живота на 6-ти блок, чакаме те да приключат до края на месец юли “. За това енергийният министър Теменужка Петкова осведоми заместник-генералния шеф на Международната организация за атомна сила и шеф отдел „ Ядрена сигурност и сигурност “ Хуан Карлос Лентихо.

Лентихо означи ползотворната работа сред България и МААЕ, като акцентира, че организацията разполага с положителни експерти в региона на нуклеарната сигурност. Те биха могли да сътрудничат на българската страна както по повод удължаването на периода на употреба на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “, по този начин и при възможното създаване на нова нуклеарна мощ. Във връзка с плана „ Белене “, министър Петкова осведоми Лентихо за решението на държавното управление да търси опция за реализацията му взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите на плана в настрана сдружение.

По думите на министър Петкова несъмнено сигурността е водеща тематика при употребата на нуклеарни мощности. Страната ни развива нуклеарна енергетика повече от 40 години и се надяваме да продължим сполучливото действие на бранша, добави тя. „ За България нуклеарната сигурност е приоритет, убеден съм, че взаимното ни съдействие ще продължи “, акцентира заместник-генералният шеф на МААЕ Лентихо.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР