Един от най-впечатляващите музеи, в които съм била. Огромен, богат,

...
Един от най-впечатляващите музеи, в които съм била. Огромен, богат,
Коментари Харесай

Големите световни музеи: Метрополитан

Един от най-впечатляващите музеи, в които съм била. Огромен, богат, въодушевяващ. Ако имате път към Ню Йорк и желаете да го посетите, отделете си най-малко два дни и починете сред визитите. Защото в случай че се опитате да видите всичко едновременно, в един миг ще гледате, само че няма да виждате. И все пак съм длъжна да кажа – и два дни не са задоволителни. Но пък ще слагат едно положително начало и една огромна обич.

Идеята за основаването на Мет, както миличко го назовават феновете му, се ражда през 1866 година в Париж, където група американци вземат решение да основат национална изложба за запазване и трупане на творби на изкуството, сходно на огромните европейски музеи. Метрополитан отваря порти през 1870 година, а първият му личен експонат е римски саркофаг. Още на идната година 174 европейски творби на изкуството, сред които картини на Ван Дайк, Николас Пусен и Джовани Батиста Тиеполо, влизат в сбирката му.

Десет години по-късно музеят се настанява на мястото, където се намира и до през днешния ден – на Пето Авеню в Ню Йорк, в постройка, особено проектирана за него. Чрез покупки и дарения музейната експозиция бързо стартира да пораства и до началото на 20 век се трансформира в един от най-големите и дейни музейни центрове в света. През 1907 Мет се снабдява с първата си творба на Огюст Реноар, а през 1910 става първата обществена институция в света, която получава правото да излага творба на Анри Матис.

Днес Метрополитан разполага с най-голямата музейна експозиция египетско изкуство отвън Кайро, в това число цялостен храмов комплекс /Temple of Dendur/. Колекцията е в действителност впечатляваща и аз съм щастлива, че точно там се допрях за пръв път до благосъстоянието на тази цивилизация. Музеят има и творби на изкуството от целия свят и всички исторически столетия. Богата е и експозицията на европейско изобразително изкуство, най-много от края на 19 и началото на 20 век.  

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР