Един от най-великите рекорди в английския футбол е на път

...
Един от най-великите рекорди в английския футбол е на път
Коментари Харесай

Човекът, който изравни легендарния Питър Шилтън

Един от най-великите върхове в британския футбол е на път да падне. Той ще бъде усъвършенстван от 47-годишен вратар, роден в Лемингтън Спа в централна Англия. В сряда Пол Бесток изравни някогашния национал на „ трите лъва “ Питър Шилтън по мачове в локалния футбол. Той изигра своя 1249-и дуел. Това стана в среща от девета дивизия сред Уисбеч Таун и Слийфорд Таун.

Бившият вратар на Бостън Юнайтед може да усъвършенства върха на Шилтън, в случай че се появи в игра в събота против Третфорд Таун. Това ще бъде неговият 1250-и мач.

„ Цялата ми кариера е като возене на скоростно влакче – с доста изкачвания и спускания. Никога не доближих висините във футбола, които желаех. Да се доближа до този връх – това е нещо, за което в никакъв случай не съм мечтал “, призна Бесток пред „ Би Би Си “.

Ветеранът призна, че ще почувства облекчение, когато усъвършенства достижението на Питър Шилтън, защото това ще бъде премия за претърпяната преди години тежка травма на коляното, която за прочут интервал приключва кариерата му. Още повече, че седмица преди мача със Слийфорд Таун претърпява автомобилна злополука.

„ Миналия вторник имах пътен случай, който беше напълно по моя виновност. При него блъснах и една жена. През цялото време си мислех за нея. Питах се дали е добре? Едва когато разбрах, че е здрава, се уплаших за личното си здраве. Дали самият аз бях добре “, признава вратарят.

„ Страхувах се не толкоз за себе си, едвам не отчайвам сина си. Другата седмица той става на 21 години и като подарък съм възнамерявал да го заведа в Турция да играем голф. Не желаех поради злополуката да пострада празника му “, добави Пол Бесток.

 Въпреки че към момента изпитва тръпка, заставайки сред гредите, Пол Бесток признава, че е мислил за отричане малко преди да изравни върха на Питър Шилтън. Разубедил го е треньорът му Гари Сечъл.

„ През предходната седмица мислех да се отхвърли, защото изцяло съм изтощен от футбола. Хората непрекъснато наскърбяват играчите в долните дивизии и няма никакво почитание. Познавам това чувство от доста години, само че напоследък се питах дали поради това си заслужава да не преставам. Един диалог с треньора на тима ми оказа помощ да трансформира решението си. Беше като глътка чист въздух. Той ме стимулира и сподели, че би трябвало да подобря върха на Шилтън, защото заслужавам да го направя “, разкрива стражът на Уисбеч Таун.

Самият Бесток е израснал като почитател на Шилтън – футболистът с най-вече мачове за националния тим на Англия (125), само че в никакъв случай през живота си не се е срещал с някогашния вратар.

„ Това е малко тъжно, защото той беше детският ми идол. Също като него аз не бях най-високият вратар в моята възраст и по тази причина като младеж висях от напречната греда, с цел да се разтегна. Бях чел, че Питър Шилтън е правил същото като млад “, признава Бесток, който шеговито твърди, че в най-хубавите си дни доближава до растеж от 177 см.

Пол Бесток започва кариерата си в Ковънтри, където оказва помощ на тима си да победи Саутхемптън с Алан Шиърър и Мат льо Нисие по пътя към финала на юношеската ФА Къп, където на финала записват триумф с 2:1 над Чарлтън. Вратарят обаче не изиграва мач за „ небесносините “, защото е освободен от клуба. Прави професионалния си дебют на 17-годишна възраст за Кембридж Юнайтед.

За 30 години по-късно е играл за редица нискоразредни британски тимове, като има и къс престой в Малайзия. Най-известен е обаче с престоя си в Бостън, където се радва на паметен статут и през 2005 година получава 80% от гласовете в анкета измежду почитателите. Извън футболните си занимания Бесток ръководи личната си компания за разчистване на прозорци.

„ Като вратар съм допускал безчет гафове. Получавал съм всеки един гол, за какъвто всеки пазач сънува в кошмарите си. Терените по долните дивизии са с ниско качество и неравни. Топката отскача и по тази причина всеки върнат обратно пас е същинско тестване за вратарите, само че за разлика от Питър Шилтън не съм получавал гол с ръка “, признава Пол Бесток.

47-годишният пазач на Уисбеч Таун направи пред „ Би Би Си “ и ранглиста на петте най-силни футболисти, против които е играл.

Алан Шиърър – двамата се срещат в юношеските и младежките шампионати и най-много юношеската ФА Къп през сезон 1986/87

Мат льо Тисие – сътрудникът на Шиърър в юношеския отбор на Саутхептън.

Гордън Кауънс – част от Блекбърн, който побеждава Бесток и Кетъринг с 4:1 в третия кръг на ФА Къп през сезон 1991/92.

Дейвид Спийди – някогашният шотландски национал се причислява към Ковънтри през 1987 година, малко преди Бесток да бъде освободен от клуба. След това Спийди е част от Блекбърн, който побеждава Бесток и Кетъринг за ФА Къп.

Лий Трандъл – играе против Бесток със Суонзи в Лига 2. „ Това, което правеше с топката беше магия “, признава вратарят.

Джош Хънт, „ Би Би Си "
Превод от британски на Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР