Един от най-великите обрати в историята на колоезденето или най-съвършено

...
Един от най-великите обрати в историята на колоезденето или най-съвършено
Коментари Харесай

Крис Фрум - противоречивият шампион, който влезе в историята на колоезденето

Един от най-великите обрати в историята на колоезденето или най-съвършено прикритата скица за потребление на допинг в спорта. Между тези две противоположни отзиви се разделят усещанията след историческия успех на Крис Фрум в Обиколката на Италия. Първата огромна триседмична обиколка за годината приключи в неделя и след края си повдигна повече въпроси, вместо да даде отговори. Битката на пътищата продължи близо 3600 километра и 21 стадия, само че непрекъснатите обрати накараха скептиците да се съмняват във всичко.

Крис Фрум беше по едно и също време прелиминарен любимец и човек, който беше свикан даже да не се явява на старта. Заради тестът, която го уличи в нараснало количество на салбутамол след миналогодишната " Вуелта Испания ", британецът е с неуточнен статут. Той още изчаква решение на Трибунала на Международния колоездачен съюз (UCI), само че действително не е махленски с допинг, което му разреши да застане на старт в Джирото.

На напред във времето в надпреварата обаче остана мистерията, която за следващ път обви триумфа на тима му " Скай ". Откази от предоставяне на съответни отговори, повторение на една и съща мантра и поврат, какъвто е виждан доста рядко, все неща, които не оставиха публиката безучастна.

За колоездачът на " Скай " се твърди, че е най-тестваният състезател в последните няколко години. Също по този начин наедно с триумфите си на шосето британецът е изправен и пред безпрецендентно медийно внимание при всяка своя победа. Заради сянката на Ланс Армстронг, която тегне над спорта, колоездачният свят към момента не може или не желае да одобри Крис Фрум изцяло.

Има ли пояснение необяснимото

За 21 дни Крис Фрум мина през радикално разнообразни положения – беше в догонваща позиция за пръв път в кариерата си и даже отписан. Всичко стартира надалеч преди Джирото с голямото напрежение, което се струпа върху Фрум.

През зимата той избяга от шума в Европа поради следствието след случая със салбутамола и реши да се готви самичък в Южна Африка. В началото на сезона не съумя да приключи по-напред от четвърто място, а всичко продължи още по-зле с рухване при разузнаването на трасето преди пролога на Джирото в Йерусалим.

След първият стадий Фрум изоставаше с 37 секунди от Том Дюмулен, до момента в който в края на първата седмица пасивът му от розовата фланелка Саймън Йейтс към този момент беше 2.27 минути и той беше отвън Топ 10. Странното Джиро за британеца продължи с трупане на загуби и даже съживяването и прелестната победа на височината Монте Дзонколан не му свърши доста работа. Преди последния почивен ден в надпреварата Фрум беше седми на 4.52 след Йейтс и не се виждаше по какъв начин може да стигне даже до подиум.

 Фрум постоянно е бил под светлините на прожекторите.
© Reuters

Фрум постоянно е бил под светлините на прожекторите.

Британецът даже беше свикан от някогашни колоездачи да слезе от велосипеда, с цел да си почине и да пренасочи подготовката си към Обиколката на Франция през юли. От " Скай " обаче бяха твърди: " Чакаме третата седмица, в нея Фрум ще се усъвършенства ". Дали поради това или поради опцията Джирото да бъде последната му обиколка за дълго време (има късмет да бъде осъден – бел.ред.), Фрум остана в надпреварата.

Часовникът в 16-ия стадий му разреши да стопи съвсем минути и да прескочи напред с три позиции.

Обратът стартира в 18-ия стадий, когато дружно с Том Дюмулен завоюваха още 28 секунди на Йейтс. Тогава холандецът и първенец от предходната година изглеждаше като любимец, тъй като се приближи навръх 28 секунди от розовото трико, а Фрум просто се обрисуваше като кандидат за подиума.

И тогава пристигна епичният 19-и стадий, който обърна надпреварата с главата надолу. Розовата фланелка стартира да страда съвсем 90 километра преди финала, а Фрум нападна безусловно самичък 80 преди финалната линия. Преодоля митичната височина Коле деле Финестре и финишира с 3.23 минути пред най-близкия си преследвач Дюмулен, с цел да облече за пръв път в кариерата си розовото трико.

" Това е необикновено. Никога не съм виждал нещо сходно и по тази причина не знам по какъв начин да го обясня. Това възкръсване повдига доста въпроси ", сподели някогашният колоездач Филипа Йорк.

Поведението на Фрум в третата седмица беше съпоставено с съживяване, а мненията останаха доста разнопосочни. Накрая даже и противниците му се сплотиха към мнението, че той е бил най-силен.

Самата му офанзива в 19-ия стадий пък прекатурна визиите и пренаписа учебниците за тактичност в актуалното колоездене. Тя върна феновете на колоезденето към 40-те и 50-те години, когато сходни офанзиви са правени.

" Обяснението, което дадоха от " Скай " за тоталната смяна във формата на своя водач е с преследването на дубъл Джиро-Тур през 2018 година Нещо, което е непостижимо към този момент 20 години и доста мъчно. Точно поради това от " Скай " настояват, че са желали Фрум да навлезе във форма последователно.

Хамелеонът Фрум и мястото му измежду великите

" Той реализира голяма част от тази победа със сърце. Това стана, тъй като той е първенец и го сподели с карането си. Наистина направеното от него е именито ", по този начин великият колоездач Еди Меркс разказа успеха на Фрум.

Спортната библия " Гадзета дело Спорт " пък го назова император, а Фрум беше разказан и като хамелеон. Хамелеон, тъй като в границите на 10 месеца завоюва трите огромни обиколки и смени цветовете – от жълтата фланелка в Тура, през алената във Вуелта до розовото в Джирото.

What a weekend @chrisfroome! #Giro101#MondayMotivation
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР