Един от най- важните приоритети на Българското председателство на Съвета

...
Един от най- важните приоритети на Българското председателство на Съвета
Коментари Харесай

Западните Балкани - по пътя към европейска интеграция

Един от най- значимите цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – евроинтеграцията на Западните Балкани - откри действително отражение в документ на Европейската комисия.

През седмицата комисията разгласи своята дълго чакана тактика за района. Така беше даден сигнал за ново разширение на Европейския съюз.

Същевременно тактиката подтиква шестте страни, които чакат в вероятност участие, да извършат нужните промени, без които то не може да стане факт. Целта на разширението е стабилизирането и развиването на района. Българското председателство постави старания да върне района в дневния ред на Европейски Съюз, което се случва за първи път от 15 години насам.

Интеграцията на шестте страни ще бъде тематика на срещата на високо ниво в София през май на водачите на Европейски Съюз и на страните от района.

В тактиката на Европейската комисия за надеждна вероятност за разширение и засилен ангажимент на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани се удостоверява "европейското бъдеще на района като геостратегическа инвестиция в постоянна, мощна и обединена Европа, основаваща се на общи полезности ". В нея се показват целите и областите на взаимно засилено съдействие за превъзмогване на съответни основни провокации, пред които са изправени Западните Балкани, и по-специално нуждата от съществени промени и положителни съседски връзки.

В тактиката се извеждат и шест водещи самодейност на Европейска комисия за Западните Балкани. Те са ориентирани към следните области: правила на правовата страна, сигурност и миграция, социално-икономическо развиване, превоз и енергийни връзки, стратегия в региона на цифровите технологии, помиряване и положителни съседски връзки. Конкретни дейности в тези области са планувани през интервала 2018 - 2020 година. В документа са разяснени стъпките, които Черна гора и Сърбия следва да подхващат за привършване на присъединителния развой до 2025 г.; другите страни могат да ги настигнат, само че към този момент Черна гора и Сърбия са единствените две страни, с които към този момент се водят договаряния за присъединение.

Европейска комисия предлага и последователно увеличение на финансирането по линия на Инструмента за предприсъединителна помощ до 2020 година. Само за 2018 година е планувана предприсъединителна помощ за Западните Балкани в размер на 1.07 милиарда Евро.

Всички страни от Западните Балкани имат опция да реализират прогрес по своя път към Европейски Съюз, се показва в тактиката. Комисията прави оценка всички страни по обективен и справедлив метод въз основа на техните заслуги и скоростта, с която напредват в осъществяването на откритите критерии. Това изисква съществени старания за основни промени, в това число в областите на правовата страна и главните права, битката с корупцията и проведената престъпност, подобряването на действието на демократичните институции, обществената администрация и стопанската система, насърчаването на положителни съседски връзки и решаването на двустранни разногласия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР