Един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското

...
Един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското
Коментари Харесай

Изложба - наслада за окото и душата

Един от най-известните, впечатляващи и майсторски артистични тандеми в българското изкуство - Майя Горова - живопис " За Непал с обич ", и Богомил Живков - статуя " Лирично ", показва пловдивската изложба " Възраждане ". Творбите може да се прегледат онлайн, в салона на галерията, също по този начин на уеб страницата и на фейсбук страницата на галерията до 30 май.
Богомил Живков, " Мадона "

Артистичният тандем Майя Горова - живопис, и Богомил Живков - статуя, са известни на ценителите на изобразителното изкуство от доста години. Селските пейзажи на Майя съхраняват съкровената психика на старите къщи и дворове, пропити с романтика, семпла поетичност и идилия. А Богомил, с доста характерния си почерк, отдава вниманието си на дамата, любовта и фамилията. В скулптурите му има една величественост и красива еротика. Общата им галерия е приятност за окото и душата, споделя галеристката Краси Алексиева.

Богомил Живков е роден през 1946 година в Перник. През 1971 година приключва НХА, компетентност " Скулптура ". Има независими изложения и дружно със брачната половинка си Майя Горова в България, Германия, Малта, Япония, Австрия, Чехия. Участва в доста скулптурни симпозиуми. Сред известните му произведения е монумент на починалите партизани от с. Радово, Трънско; монумент на Евлоги Агаин в Радомир; входен знак на Перник; бюст-паметници на Фердинанд Тодоров в Перник, на Темелко Ненков в Батановци, на Владо Тричков в Трън, на Иван Кръстев в Разград; пластични колони " 1300 години България " в НДК в София; пластична колона " Дървото на живота " в София и други
Майя Горова, " Зелени къщи "
Носител е на влиятелни национални и интернационалните награди.Майя Горова е родена през 1946 година в Пловдив. През 1966 година приключва Художествената гимназия в София, през 1972 година - Националната художествена академия, компетентност " Декоративно-монументална живопис " при проф. Георги Богданов. Има осъществени над 40 независими изложения в страната и чужбина и голям брой участия в общи експозиции. Работи и в региона на сценографията - планиране на театрални костюми за хорови и танцови фолклорни ансамбли. Нейни произведения са владеене на частни лица и художествени галерии в България и в чужбина.

Страницата приготви Вилиана Семерджиева
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР