Един от най-горещите етически дебати, този за манипулирането на изграждащите

...
Един от най-горещите етически дебати, този за манипулирането на изграждащите
Коментари Харесай

Напрежение след плана на учени да създадат синтетична човешка ДНК

Един от най-горещите етически диспути, този за манипулирането на изграждащите тухли на човешкия живот, се разгоря отначало.

Според учени до реализирането на амбициозния проект да се напише човешкия геном от нулата, да се синтезира човешка ДНК и да се вгради в кафези на бозайници и даже на хора, ни разделят не повече от пет години!

Водещите 200 учени в генетиката и биоинженерството по света ще се съберат в Ню Йорк скоро с цел да обсъдят плана за написването на генома. Проектът включва инвестиция от 100 милиона $ за проучване, инженеринг и тестване на живи системи на моделирани организими, в това число и на човешкия геном.

Проектът е правоприемник на Човешкия Геномен Проект, който кулминира след 13 години проучвания в разчитанието на човешкия геном.

Новият план се явява идната логическа стъпка, при която учените ще се научат по какъв начин дейно да синтезират растителна, животинска и човешка ДНК.

Проектът провокира скандал когато първото му събиране беше извършено в цялостна секретност, при което бяха поканени единствено специалисти зад затворени порти.

“Като се има поради, че синтезирането на геном е технология, която може изцяло да ни предефинира като тип, тези полемики би трябвало да се водят намерено за необятната аудитория и да обсъдят съществено етическата страна на въпроса, а точно, дали е морално вярно да се продължи, ” написаха Лори Золот и Дрю Енди в списание Космос. 

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР