Един от най-големите производители на компютри в света Dell, планира

...
Един от най-големите производители на компютри в света Dell, планира
Коментари Харесай

Един от най-големите производители на компютри в света ще се откаже от чиповете от Китай - започва ли технологична война?

Един от най-големите производители на компютри в света Dell, възнамерява до 2024 година изцяло да се откаже от чиповете (полупроводници), създадени в Китай. Това заяви през днешния ден вестник Nikkei, базирайки се на свои източници. Японското бизнес издание назовава този ход начало на " софтуерна война " сред Китай и Съединени американски щати.

Според обявата, производителят Dell към този момент е уведомил доставчиците си за посочените планове. При това се планува да се отхвърлят чипове създадени освен от китайски компании, само че и такива, създадени от компании от трети страни на територията на Китай.
 TSMC ще създава най-съвременни полупроводници в нов цех в Съединени американски щати
Най-големият в света производител на микрочипове ще прави най-съвременни полупроводници в нов цех в Съединени американски щати

Предвижда се производството да започва през 2024 година

Dell също по този начин има намерение да се откаже от потреблението и на други съставни елементи от Китай в своите компютри, в това число електронни модули и печатни платки.

Източници на изданието настояват, че и различен производител на компютри - HP - към този момент се съветва с снабдители, с цел да изследва опцията за прекачване на производството си на съставни елементи от Китай в друга страна.
 Съединени американски щати лимитират износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия
Съединени американски щати лимитират износа на високотехнологични чипове за Китай и Русия

Същевременно най-големите американски софтуерни корпорации купуват микрочипове от тайванската TSMC

Един от главните аспекти на " софтуерната война " сред Китай и Съединени американски щати е желанието на Вашингтон да попречи на Пекин да създава високотехнологични полупроводници. През октомври 2022 година Съединени американски щати ограничиха достъпа в целия свят на 28 китайски софтуерни компании, до създадени в Съединени американски щати полупроводници.

Освен това, Съединени американски щати включиха 31 китайски компании в листата на евентуални обвинени за експорт на американски така наречен чувствителни технологии.

Във Вашингтон обаче се притесняват, че може да има " малки врати " в системата за надзор на износа, в случай че Япония и Нидерландия - чиито предприятия са от водещите в света при доставки на съоръжение за произвеждане на полупроводници - продължат доставките за Китай. Поради тази причина, Съединени американски щати се обърнаха към тези страни с молба да се причислят към експортните ограничавания по отношение на износа за Китай на вискотехнологични съставни елементи.
 Нова „ бариера “ пред Китай: Япония и Нидерландия поддържат въведените от Съединени американски щати ограничавания за произвеждане на чипове
Нова „ бариера “ пред Китай: Япония и Нидерландия поддържат въведените от Съединени американски щати ограничавания за произвеждане на чипове

Китай заведе иск в Световната комерсиална организация против САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР