Един от най-големите чуждестранни инвеститори в Гърция - канадската Eldorado

...
Един от най-големите чуждестранни инвеститори в Гърция - канадската Eldorado
Коментари Харесай

Един от най-големите чужди инвеститори прекратява вложенията си в Гърция

Един от най-големите задгранични вложители в Гърция - канадската Eldorado Gold, приключва вложенията си в мини и изследвания в южната ни съседка.

Причина за решението на канадската компания са забавените разрешителни и лицензи от страна на гръцкото държавно управление.

Eldorado Gold експлоатира мини в Северна Гърция посредством дъщерното си сдружение Hellas Gold.

Въпреки многократните опити на компанията и нейното гръцко поделение да договарят с държавното управление, " забавянето продължава при издаването на рутинни разрешителни и лицензи ", оповестяват от Eldorado Gold, добавяйки, че " при актуалните условия няма да се вършат спомагателни вложения ", съобщи AFP.

Канадската компания съобщи, че ще продължи да поддържа и защищава околната среда, само че няма да влага повече в 3 мини в региона на Халкидики и в 2 плана в провинция Тракия.

Компанията среща гневна съпротива от елементи на локалните общности по екологични аргументи, като някои управляващи настояват, че локалните гори ще бъдат унищожени и подземните води могат да бъдат нечисти.

Eldorado Gold изрично отхвърля обвиняванията в замърсяване, припомняйки, че почиства околната среда и отстранява замърсявания, породени даже от нейните прародители.

През 2015 година в Гърция избухнаха митинги против план за употреба на златна мина на Халкидическия полуостров от канадската компания, който тогавашното гръцко държавно управление се ангажира да анулира.

Главното безпокойство бе, че употребата на мината ще нанесе вреди на земеделския и туристически регион Халкидики.

Пропусната златна опция?

Забавянията имат отрицателно въздействие върху графиците и разноските на Eldorado, което в последна сметка попречва способността на компанията да развива и експлоатира дейно тези активи.

Канадската компания, която има повече от 2000 чиновници в Гърция, съобщи, че прекратяването на връзките с снабдители и чиновници ще бъде в сходство с гръцкото законодателство.

От няколко години южната ни съседка се бори с дълбока финансова рецесия, която унижощи повече от 1/4 от стопанската система й. Държавата бе принудена да направи тежки промени, с цел да получи достъп до финансиране от интернационалните институции. Според специалисти привличането на задгранични вложения би трябвало да е главен приоритет на държавното управление, в случай че желае да възвърне гръцката стопанска система.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР