Един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не

...
Един от най-динамично развиващите се жанрове в изкуството, който не
Коментари Харесай

Танцувай с тях

Един от най-динамично разрастващите се жанрове в изкуството, който не признава граници сред техники и естетики, който прекатурва правила и функции, правещ невъзможното допустимо, е актуалният танц...

От 21 септември до 14 октомври 2018 година в Пловдив ви чакат зрелищни спектакли, събуждащи сетивата. Това е фестивалът ONE DANCE WEEK, а мястото е Дом на културата „ Борис Христов “.

Ето какво да гледате:

minaret на Омар Раджех - 21 септември

 създател: Stephen Floss
фотография Stephen Floss

Преди 1 000 години Голямата джамия в Алепо имало минаре, което се издигнало гордо над града. Днес то е купчина руини. Войната в Сирия унищожи душата на Белия град. Едно от най-древните и величествени постижения на човешката история, просвета и познания. Алепо през днешния ден е като Бейрут, Ерусалим или Берлин през вчерашния ден. Всичко тече и се трансформира – и се помни, както спечелилите постановат.

Днес следим водовъртеж от обществени, религиозни и политически спорове. Една „ огромна чаршия “ от изгубени полезности и промити мозъци. Наблюдаваме непоносимо шествие на екстремизъм, консерватизъм, фанатизъм. Какво обаче вършим, когато пред очите ни изчезват хора и градове, хрумвания и цивилизации, минало и бъдеще? Можем ли да спрем войната? Можем ли да направим нещо? Или към този момент свикнахме с черните летописи от този размирен регион?

Водещият ливански хореограф Омар Раджех избра Пловдив за предпремиера на неговия спектакъл  #minaret. Това е следващата творба против безмълвието, безсилието пред разрухата и погазването на човешките права. Това е следващият театър – опозиция против войната като даденост и насилието като нещо нереално, далечно за наблюдаващите от близко или от разстояние. Раджех е един от най-влиятелните международни актьори от Арабския свят с редица европейски копродукции. Той не желае да ни плаши, нито да наложи избрана позиция. Защото изкуство на танца може да бъде и притежател на смяната. Особено в тази напоена с кръв част на света.


[K(-A-)O] & [ЛЮБОВ] на Кенджи Шинохе - 22 септември


Японският хореограф показва два солови спектакъла, отдадени на днешния човек. С 【K(-A-)O】той разказва възприятията в днешната осведомителна епоха. Какво се крие зад емотиконите? Искрена ли е виртуалната усмивка? Как да си върнем същинските усеща? В [ЛЮБОВ] хореографът показва историята... преди любовната история. Можем ли да обичаме друго, в случай че всички живеем по стандарт? - разберете на 22 септември от 19,30 ч в Дом на културата „ Борис Христов “.


ВЕЛИКИЯТ УКРОТИТЕЛ на Димитрис Папайоану - 28, 29 и 30 септември*


фотография Julian Mommert
С този театър се показва концепцията за човешкия живот като търсене на съкровеното, странствуване за скрити съкровища, душевно археологическо изследване за смисъла. Вече три десетилетия Димитрис Папайоану режисира мислени, неуместни, циркови светове на сцената. Човешките тела се трансформират в бойни полета, взаимодействат със сурови материали, сливат се в хибриди, усилвайки оптическите илюзии, в които той е толкоз добър.
*Спектакълът не се предлага за деца под 14 година

НОЩ на Circolando - 5 октомври


фотография Jose Caldeira

Не подценявайте нощта. Тя е по-жива, в сравнение с си мислите. През нощта може да се случи всичко. Навсякъде. Предградия, тресавища, несъществуващи убежища оттатък крайните квартали. Развалини, отпадъци, парчета. Леговища на всевъзможни корабокрушенци. „ Нощ “ е актуален цирков театър, в който трима реализатори от Португалия и един DJ прекрачват в мрака, с цел да търсят прояснение. Този извънредно физически, само че в същото време и мощно прочувствен танц оспорва нашите изразни средства и хармония, дълбае в полето на импровизацията и избухва ненадейно, диво на сцената.

Защото през нощта зрънцето на концепциите покълва най-добре. Неслучайно в мрака португалският стихотворец Ал Берто открива тайната на писането. Първоначално артистите от Circolando имат намерение да посветят спектакъла на неговото творчество – крайните квартали и ъндърграунда, вселената му от въпроси, онази характерната светлина и озарение, забележима само за тези, които не спят. Но по-късно нощта ги отвела по различен път.


ATMA на Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос - 6 октомври

е копродукция на ONE DANCE WEEK, Big Story Performing Arts Services, Centre Cívic de la Barceloneta – Барселона.


фотография George Anastasakis

В ATMA индивидът и животното са обединени в непрестанно изменящ се организъм, който споделя истории за оцеляването, уязвимостта, жаждата да доминираш... Спектакълът е проява на отношението на човешката раса към живата и неживата природа, без да икономисва варварствата, които й предизвикваме. ATMA е покана да сe вслушаме в своето вътрешното аз. „ Атма “ в хиндуизма е съставката, с която всичко е основано – себепознанието, осъзнаването на живота, достигането до най-съкровените пластове на душата. Изгряващите гръцки актьори Дана Димитриади и Дионисиус Аламанос ще ни отведат в загадъчно пространство, където превъзходството на хората над животните не съществува. Това може и да е химера, само че задачата на двамата танцьори е най-малко да опитаме да си я представим. А в случай че въпреки всичко може да се сбъдне?

ПЪРВА СРЕЩА и ДЕМОНИ - вечер на корейските хореографи на 7 октомври


Вечер на корейските хореографи включва [ДЕМОНИ] на Джин А Ким и ПЪРВА СРЕЩА на Ин Со Лий. Двете представления са с смесен билет, а общата им дълготрайност е 60 минути. Между миниатюрите има антракт, само че публиката ще би трябвало да остане на местата си.

ПЪРВА СРЕЩА
Всичко в живота ми стартира от „ мен “. Когато призная и приема себе си подобен, какъвто съм. Това е първият ден от един скъп живот. В спектакъла един актьор се среща отначало със себе си. Може би наподобява елементарно, само че дали в действителност е по този начин? Ин Со Лий е един от най-техничните и известни корейски хореографи и ще се опита да ни опише за онази първа среща.

[ДЕМОНИ] е миниатюра, въодушевена от мистичния обичаен корейски танц Salp’uri. Той е изпълняван и модернизиран в продължение на епохи за пропъждане на зли духове, проклятия и черна сила. Целта на танца е да възвърне вътрешния мир на живите и да успокои душите на мъртвите. Днес Salp’uri се счита за едно от най-развитите и известни креативен постижения на корейския национален танц. Трима корейски танцьори впечатлява с естетични костюми и форми на придвижване - Джин А Ким, JuBin Company, Джи-бин Ким.


ФОКУС ЛИТВА - 12-14 октомври

 фотография Ramutės Stakėnienės
ГОДОС
Думата „ godos “ от дълго време е изчезнала от разговорния литовски език. Време е да оживее на сцената посредством изкуството на танца. Едноименният театър от две елементи, дело на литовски и норвежки хореографи, е плетеница от минало, настояще и бъдеще – свят, в който се смесват женска сензитивност, митологични създания и видения от бъдещето.

AURA Dance Theatre и Бируте Летукайте, която е измежду водещите хореографи от Литва, пресъздават „ godos “, извиквайки известни легенди от балтийската страна. Какво се крие под козината на омагьосания вампир? Какви заклинания хвърлят днешните вещици? Кой носи шанс, в случай че към този момент не имаме вяра в положителните дребни феи?

Танцьорите се движат във фигури, композиции и темп, напомнящи тракането на тъкачни станове. Преплитат се влакна, цветни като живота, и водят до размишления за това кои сме през днешния ден и кои ще бъдем на следващия ден. Защото въпреки да не се посочва, „ godos ” към момента битува в възприятията и спомените на хората.

Интерпретацията на думата като „ ария на сърцето “ въодушевява норвежките хореографи Анне Екенес и Пиа Холден от Panta Rei Dance Theatre. В двете елементи на спектакъла музиката е друга, само че създателят й еднакъв – Антанас Ясенка, прочут с композициите за театрални продукции в Литва и зад граница.

GAME OVER
Преди малко повече от век е роден Хулио Кортасар – писателят, основал разпоредбите на игрите с въображението. Днес магическият натурализъм владее много територии оттатък книгите, а две от многочислените му полета за изява са компютърните игри и актуалната сцена. Точно тях сплотява литовският колектив за градски танцов спектакъл LOW AIR, въодушевен от богатото литературно завещание на аржентинеца. Прескачайки от едно равнище в друго, двамата герои в GAME OVER се изправят пред непредвидени провокации и фантастични сюжети. Включително и в клопката на един наследник пуловер – отпратка към известния роман на Кортасар за мъжа, заклещен в обичаната му връхна дреха. СЪВРЕМЕННО?
Колкото повече го гледаш, толкоз повече не го разбираш. Що е то? Тримата реализатори в СЪВРЕМЕННО? иронизират креативния развой, гилдията и танцовата сцената в родната им Литва. От първите хореографски хрумки до дребните елементи по костюмите, на показ и на прицел е това, което нормално остава прикрито зад кулисите. Злободневия от репетиционните зали, клиширани придвижвания, досадни диалози и смешни ситуации… да не забравяме, че иронията също е изкуство, единствено би трябвало да я разпознаеш.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР