Един от най-честите случaи, с които се сблъскват работещите последно

...
Един от най-честите случaи, с които се сблъскват работещите последно
Коментари Харесай

Забрана за работа на друго място след като напуснем?

Един от най-честите случaи, с които се сблъскват работещите последно време, е този,

че в трудовите си контракти откриват клаузи, с които се ангажират да не работят известно време на други места или да заплащат компенсации, в случай че стартират работа при съперник.

Например уговорка, съгласно която служащият или служителят се задължава при преустановяване на трудовите правни отношения с работодателя, без значение от правното съображение за това,

да не постъпва на работа в трудови или цивилен правни отношения в конкурентна компания за период от една година.

Трябва ли да се тормозим да стартираме работа на друго място при съществуване на сходна сделка в предходния ни контракт и изобщо нищожна ли е уговорка в трудов контракт,

с предмет обвързване на служителя при преустановяване на трудовите правни отношения с работодателя да не постъпва на работа по трудови и цивилен връзки в конкурентна компания, обяснение дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Ясно и изрично следва да се съобщи, че клауза в трудовия контракт, по силата на която се лимитира осъществяването на конкурентна активност от страна на служащи или чиновници за избран период,
след преустановяване на трудовия им контракт, е подписана в нарушаване на конституционно приетото право на труд,
(по особено нормата в Конституцията на Република България, където се прогласява свободата на избор на специалност и място на работа на всеки гражданин) както и е в несъгласие на закона и тя е оскъдна.

Също както и клауза, с която се разпорежда гражданска отговорност на служащ или чиновник при положение, че след преустановяване на трудовите правни отношения не съблюдава условието да не встъпва в трудови или цивилен правни отношения с конкурентна компания, е оскъдна заради несъгласие със закона.

Такива клаузи противоречат както на Конституцията на Република България, по този начин и на разпоредбите на Кодекса на труда, според които отводът от трудови права е нереален.

Нищожна е и клаузата, съгласно която служащият или служителят дължи обезщетение, ако постъпи на работа при конкурентен шеф в избран уречен период след преустановяване на трудовия контракт.
Правото на труд е уредено от редица интернационалните, европейски и национални закони.
Всеобща декларация за правата на индивида сочи, че всеки човек има право на труд, на свободен избор на работа, на обективни и удобни условия на труда, както и на протекция против безработица.

Съгласно Хартата на главните права на Европейския съюз, всеки служащ има право на условия на труд, които опазват неговото здраве и сигурност и зачитат достолепието му.
Гражданите имат право на труд, а страната се грижи за основаване на условия за реализиране на това право.
Държавата също по този начин основава условия за реализиране на правото на труд на лицата с физически и душевен увреждания и всеки жител свободно избира своята специалност и място на работа.
Спрямо Конституцията на Република България жителите имат право на труд,
а страната се грижи за основаване на условия за реализиране на това право и основава условия за реализиране на правото на труд на лицата с физически и душевен увреждания.

Всеки жител свободно избира своята специалност и място на работа като служащите и чиновниците имат право на здравословни и безвредни условия на труд, на минимално трудово заплащане и на възнаграждение, съответстващо на осъществената работа, както и на отмора и отпуск при условия и по ред, избрани със закон.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР