Един от начините България да намери средства за така нужните

...
Един от начините България да намери средства за така нужните
Коментари Харесай

МВФ препоръчва реформа на плоския данък

Един от методите България да откри средства за по този начин нужните й вложения в инфраструктура, човешки капитал и обществена отбрана е да реформира данъчната си система в посока въвеждане на прогресивно облагане на приходите. Това излиза наяве от заключителния разбор след постоянната задача на Межденародния валутен фонд, приключила в края на предходната седмица.
Прогресивното облагане може да бъде инструмент за понижаване на неравенствата, както и да обезпечи доходи за нужните вложения, сподели в своето изказване ръководителят на задачата Жан-Франсоа Дофен. Той уточни, че вторият метод да се усилят средствата в бюджета, без да порастват дълг и недостиг, е посредством повишение на успеваемостта на обществените разноски. Експертите на фонда са изрично срещу запазването на понижената на 9% ставка на Данък добавена стойност като антипандемична мярка за ресторантьорските услуги, доставката на храна, памперсите, фитнесите, книгите.
Мисията е била осведомена от управляващите за идната в средата на годината актуализация на бюджета, заради което дава някои рекомендации. Преориентацията на бюджета към повече обществени вложения е добре пристигнала, само че размерът на плануваното нарастване спрямо предходната година може да не подхожда на опциите за реализация на нови планове, счита МВФ. Тази година държавното управление заложи огромна финансова стратегия за 8,2 милиарда лева, което е над 2 пъти повече от осъщественото през 2021 година
Фондът се разгласи срещу заложеното в бюджета заледяване на множеството заплати в обществената сфера на фона на високата инфлация. В същото време специалистите се застъпват за изчерпателен обзор на системата на установяване на възнагражденията.
Според специалистите от ВАшингтон сегашните механизми за отплата на високите цени в енергетиката би трябвало да се премислят, тъй че да има директни помощи единствено за нуждаещите се семейства. МВФ счита, че това ще е по-справедливо и на по-поносима цена за бюджета. Той би трябвало да отговори и на появилите се потребности вследствие на войната в Украйна - обезпечаване на доставките на храни и даването на поддръжка на бежанците. Препоръчително е да се усили запасът за изключителни обстановки, показва МВФ. Той поддържа преустановяването на мярката за опазване на заетостта " 60/40 ", тъй като тя към този момент не е нужна.
" Увеличението на пенсиите и изключителните добавки помогнаха за поддържане на приходите на пенсионерите по време на пандемията, само че разноските за тях в допълнение натежават върху пенсионната система, която към този момент структурно е в недостиг ", разяснява фондът. Той се застъпва за сериозна промяна в тази сфера.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР