Един от любимите фестивали на пловдивчани – „Празниците на Стария

...
Един от любимите фестивали на пловдивчани – „Празниците на Стария
Коментари Харесай

Христо Кидиков събира каймака на естрадата за юбилей

Един от обичаните фестивали на пловдивчани – „ Празниците на Стария град”, стартира на 13 септември. Мотото на тазгодишното X-то издание е „ Код Памет “.

Официалното му разкриване е в 20:30 ч. на Античния спектакъл с концерта „ Пловдив в моето сърце”. В него Христо Кидиков ще означи 75-годишния си празник.

В концерта любимецът на две генерации Веселин Маринов, както и Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов. Гости са Орлин Горанов, Росица Кирилова и Тони Димитрова.

Водещ ще е Драгомир Драганов. Концертът е безвъзмезден, само че на Античния спектакъл ще бъдат заети единствено 50% от местата.

Концепцията на празниците е обвързвана с разпространение на историческото завещание на територията на Старинен Пловдив - къщи, музеи, традиции и обичаи. В идното издание има забавни документални изложения. Те демонстрират нови обстоятелства за тепетата на Пловдив, за живота и делото на Георги Данчов - Зографина и за „ магьосника в текстила” проф. Марин Върбанов.

Георги Тошев ще показа книгата „ Дневници & Делници” и новия документален филм за обичаната актриса Татяна Лолова. Ще се запознаете с потомката на Бенковски Радина Росенова, която ще показа изложбата „ Род”.

Младите създатели Калина Илиева и Петър Аврамов демонстрират живопис и авторски лампи със заглавието „ Светлина и петна”. Юлия Райчевски ще показва неповторимите си авторски шапки.

С концертно матине ще бъде почетена аметта на проф. акад. Николай Стойков, а за диксилендът и градът ще Ви „ разкажат” огромните майстори в жанра Невилиян Гемижев, Венцислав Благоев, Петър Момчев, Александър Борисов и Александър Куманов.



Предвидени са събития и за подрастващите, осъществени в партньорство с специалистите от Национален институт за недвижимо културно завещание. Целта е да бъдат въодушевени младите към знание и творчество.

Майстор Илия Учиков е подготвил работилница за основаване на гайди. За доста сватбени двойки дружно с Оперативна програма „ Радостни обреди” ще започва отново акцията „ Море от обич в Стария град “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР