Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция Пътна

...
Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция Пътна
Коментари Харесай

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка

„ Един от основните цели, залегнали в бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за идната година, е възлагането на идейни планове с цялостни геоложки изследвания и изработването на Подробни устройствени проекти за 20 извънредно значими първокласни пътни сектора, които да доближат габарит на скоростни пътища “.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Той взе участие в деветата годишна конференция на тематика „ Безопасна инфраструктура “, проведена от Българска браншова асоциация „ Пътна сигурност “.


Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други


„ Това са сектори от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни идея за пространствено развиване и които следва да бъдат моторът на районното развиване “, акцентира министърът и добави, че задачата е да се основат условия за възстановяване на пътната сигурност, за понижаване на пътния травматизъм и за възстановяване на виталния стандарт и метода на живот на българските жители.
„ За да има едно положително на следващия ден, би трябвало да стартираме от през днешния ден, а през днешния ден е функционалност на това, което сме правили през вчерашния ден “, съобщи още районният министър и още един път акцентира, че е значимо да се възнамерява дълготрайно, тъй като до момента страната е възнамерявала огромните цели, само че са пропуснати дребните.


Пред участниците във форума министърът посочи значимостта на развиване на транспортните оси в посока север-юг, само че и беше безапелационен за неотложността на създаване на още четири – в посока запад – изток.
В този подтекст още тази година АПИ ще разпореди идейно планиране на по една спомагателна лента на автомагистрала „ Тракия “ най-малко в сектора сред София и Пловдив, заяви министърът.
Амбицията на актуалното управление на министерството е този или идващия месец да бъде препоръчан и механизъм, който да разреши строителството на автомагистрала „ Хемус “ да продължи.


Екипът на министерството и на АПИ е в подготвеност да стартира строителството и на последния стадий от автомагистрала „ Струма “, съобщи още Цеков. Той посочи, че това може да стане незабавно откакто получи утвърждението на Европейската комисия.


На конференцията районният министър заяви още, че и за скоростния път Видин-Ботевград към този момент са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025-та година пътят би трябвало да бъде приключен.
За страдание обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще би трябвало да стартира изначало, изясни Цеков.


Скоро би трябвало да стартира и строителството на сектор от автомагистралата „ Дупница – Гюешево “, стана ясно от думите на министъра, откакто тази година към този момент има подписан контракт за направа на Подробен организационен проект и механически план.
В края на есента се чака АПИ да разгласи социална поръчка за сектора от Бяла до Велико Търново – част от автомагистралата „ Русе – Маказа “, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “.


Магистрала „ Черно море “ сега е във фаза екологична процедура и се чака проектирането и строителството да стартира в границите на идната или началото на по-следващата година, изясни още Цеков.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР