Един от главните компоненти във Формула 1 и в автомобилния

...
Един от главните компоненти във Формула 1 и в автомобилния
Коментари Харесай

Къде отиват използваните гуми от Формула 1

Един от основните съставни елементи във Формула 1 и в автомобилния спорт изобщо са гумите. Подбирането им за съответно съревнование става от всеки тим в съдействие с доставчика " Пирели ", който от 2011 година единствен доставя F1 с гуми и това се е трансформирало в цяла промишленост. Дори и напълно незапознатите фенове евентуално са забелязали разновидностите на комплектите гуми, готови за всякаква обстановка на трасето, до момента в който върлите почитатели на този спорт от дълго време разграничават като петте си пръста всички видове сликове.

Но каква е по-нататъшната им орис?

Отборите връщат всички употребявани гуми назад на " Пирели ", където първо ревизират тяхното положение, събират всички данни за надпреварата, проучват всяка цепнатина по повърхността и степента на износването им. Фирмата прибира даже и неизползваните комплекти, тъй като от дълго време е намерила приложение за тях.

Служителите на " Пирели " единствени дават отговор за превозването на гумите до пистата за надлежно съревнование, а след края му ги прибират от отборите. А за какво и неизползваните? Защото демонтирането им се прави под в допълнение налягане и това води до риск от щета на силовата рамка и надлежно изключва опцията за по-нататъшната им употреба. Във Формула 1 се отнасят педантично към всичко и се пробват да избегнат ненужното напрежение върху повърхността на гумите, с цел да предотвратят появяването в тях на трептения, които пък може да доведат до произшествия.

" За всяка Гран при гумите се избират авансово, включително и комплектите за дъжд, според от метеорологичната прогноза. Екипите ги получават от " Пирели " преди началото на тренировките. Преди това пък механиците са дали на хората от " Пирели " джантите и във компанията ги поставят, помпат и балансират, след което ги връщат подготвени за потребление - споделя някогашният водач от F1 Сергей Сироткин. - След надпреварите отборите не оставят нищо за себе си и връщат на " Пирели " безусловно всички гуми за разбор, проби и утилизация. Във всеки тим работи по един чиновник на " Пирели ". По време на спортния уикенд той постоянно оказва помощ на механиците на отбора по всевъзможни въпроси за гумите и поведението им на трасето. А след предаването им за разбор държи връзка с тима за даването на окончателния отчет. "

Всички тези процедури се отнасят до хиляди гуми, които " Пирели " не складира. След разбора в логистичния център на компанията в английското градче Дидкот, покрай Оксфорд, всяка гума отива за утилизация. Включително и комплектите за дъжд, които се употребяват доста по-рядко по време на сезона.

В профилиран завод каучукът се раздробява до дребни гранули, които се изгарят при температура над 1400 градуса по Целзий. При такива високи температури на горене се заобикаля отделянето на отровни изпарения. Единствените частици, които остават след такава обработка, са на практика безвредни. 

А след изгарянето " Пирели " намира по-нататъшна приложимост. Най-често остатъците от утилизирани гуми се употребяват за пътни настилки, само че и в други промишлени производства. 

Процесът по утилизация е доста значим за компанията, която към този момент над 10 година работи за минимизиране на замърсяването на околната среда. През 2007 година " Пирели " стартира последователно да отстранява ароматните масла от някои видове гуми, а 3 година по-късно мина напълно на произвеждане без потребление на такива масла. Това, несъмнено, не е единствено по самодейност на компанията, а и поради условията на европейското законодателство.

" Проблемите на околната среда постоянно са били извънредно значими в дневния ред на " Пирели ". Начинът, по който утилизираме гумите, е удостоверение на това. Така че пътната настилка, по която почитателите на F1 пътуват за някое съревнование, с огромна възможност съдържа наши модифицирани гуми ", твърди някогашният началник на спортната стратегия на " Пирели " Пол Хембри.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР