Един от българските математически феномени – Илия Петров, гостува в

...
Един от българските математически феномени – Илия Петров, гостува в
Коментари Харесай

Живият компютър Илия Петров идва в Пловдив

Един от българските математически явления – Илия Петров , гостува в Пловдив на 10 май. Човекът, който е наименуван „ Живият компютър ”, ще изясни системата си за умножение и разделяне на огромни цифри в Планетариума на Природоначуния музей от 18 часа.

Плевенчанинът Петров основава метода си на броене още като студент в Стопанската академия в Свищов.

През 2012 година Съюзът на учените у нас изпраща писмо до тогавашният общоприет секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. В него се желае методът на Петров „ Ново броене ” да бъде качен на страницата на световнота организация.

Така системата да бъде показана на децата по света.

" За тези умножения сътворих цветни кодирани цифрови стратегии , които би трябвало да се фотографират в паметта на индивида за бързото осъществяване на дейностите със записване на творбите напряко в един ред за секунди. Децата обичат огромните работи, тъй като това е огромна работа - да умножаваш милиарди, милиони ", споделя Илия Петров.

Живият компютър показва метода си ариметметични дейности с огромни цифри към този момент четири десетилетия по света.

Лекцията в Природонаучния мезей е част от програмата за отбелязване на 24 май . Ученият ще покаже по какъв начин се умножават за секунди огромни цифри посредством кодирани стратегии.

За разработките си Илия Петров е получил доста оценки от международни изложби за нововъведения - получил е четири златни медала, един сребърен, един бронзов, две позлатени купи и една статуетка.

Как се ражда „ Новото броене ”

„ Бях инспектор в ръководство " Държавно публично обезпечаване " (ДОО). Тогава - 1978 - 1979 година, изготвих една книга, която беше отпечатана от Профиздат - " Таблици по държавно публично обезпечаване ". Беше към 300 страници - единствено калкулации. Тя на процедура беше хартиен " компютър " по ДОО ”, споделя плевенският академик.

Племеникът от Англия

„ Имам племенник, който живее в Англия. Той е най-запален по моите занимания и към този момент може да умножава като мен бързо шестцифрени по шестцифрени цифри. Много е твърдоглав. Играе шах сносно. Баща му е българин, а майка му е японка.

В неговото учебно заведение също изнасях лекции. Момчето усвои правилата на моя способ единствено за един час. Сега прави демонстрации и е " създаден " от съучениците си в чин " професор в смятането ", споделя за bgsever.info Илия Петров.

Срещата с Йон Илиеску

По време на научно ревю в румънския град Яш през 1996 година живият щомпютър се среща с румънския предизент Йон Илиеску. По време на обиколката по щандовете той се спрял при плевенчанина.

„ Илиеску беше очевидно удовлетворен и прояви огромен интерес към това, което предлагам - остана при мен десетина минути. А вечерта в репортажа на националната румънска телевизия демонстрираха всички мои разработки ”, спомня си Илия Петров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР