Един на всеки пет вида птици в Европа е пред

...
Един на всеки пет вида птици в Европа е пред
Коментари Харесай

1 на всеки 5 вида птици в Европа е пред риск от изчезване

Един на всеки пет типа птици в Европа е пред риск от изгубване. Това сочи оповестената от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 година

Тя прави обзор на районния риск от изгубване на 544 типа птици в над 50 страни и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са оповестени в седмицата, в която в границите на Конвенцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие се разисква нов проект за справяне с рецесията, пред която е изправена международната дива природа, написа БГНЕС.


Поради чувствителността на птиците към всевъзможни промени в околната среда, те са съвършен знак за това по какъв начин се оправя нашата планета. Целият живот на тази планета е обвързван, тъй че когато птиците са в заплаха, значи всички ние сме в заплаха.

Някои от главните заключения от изследването включват:

1 от всеки 3 типа птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.

Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи типове.

При някои съществени класификационни групи, при които се следи забележителен спад са патиците и блатарите.

71 типа (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 типа (6%) са съвсем застрашени.

5 типа към момента се водят районно изчезнали.

Основните фактори за понижаване на популациите на птиците, следени в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските запаси, замърсяване на вътрешните води, развиване на инфраструктурата, неустойчиви и постоянно употребявани практики в горското стопанство и доста други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, защото интензивните аграрни практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до доста понижаване на наличната храна.



Статутът на огромния цветен кълвач е систематизиран като " слаба угриженост ", само че популацията му понижава основно заради неустойчиви лесовъдни практики.



" Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, само че със скоростта, с която хората експлоатират и унищожават, някои типове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в неволя, природата е в неволя ", сподели Анна Станева, краткотрайно изпълняващ длъжността началник на отдел " Опазване на околната среда " на BirdLife Европа.

" Популациите на птиците в Европа понижават основно тъй като губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни действия, както и опазването на дребното останали естествени местообитания в Европа, ще оказват помощ освен на птиците да оцелеят, само че и на човечеството ", разяснява от своя страна Клер Ръдърфорд, експерт по запазване на типовете в BirdLife Европа.
" Резултатите демонстрират, че не съумяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по резистентен метод. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възобновяване на природата, само че с цел да се случи това, не е належащо нищо друго с изключение на промяна на нашите стопански системи. Тази промяна би трябвало да стартира в този момент, в границите на Десетилетието на екологичното възобновяване, наречено по този начин от Организация на обединените нации ", прикани Мартин Харпър, районен шеф на BirdLife Европа.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР