Един на всеки десет души признава, че никога не е

...
Един на всеки десет души признава, че никога не е
Коментари Харесай

Тренд: Един на всеки десет души никога не е бил на профилактичен преглед

Един на всеки 10 души признава, че в никакъв случай не е правил годишен профилактичен обзор. Това е по-често особено за най-младите българи под 30-годишна възраст.

Това сочи национално изследване на социологическа организация „ Тренд “ на тематика „ За настройките на българите към годишните профилактични прегледи “. То е направено сред 2 и 9 септември тази година по метода изявление лице в лице с 1002 жители над 18-годишна възраст. Възложител на проучването е фондация Hub For Health. Данните от проучването бяха показани на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София.

На въпрос по кое време за финален път преминахме през годишен профилактичен обзор 32 % от интервюираните споделят, че са създали това тази година. Други 31 % са дали отговор, че са минали през профилактика предходната година, а 15 % са показали преди повече от две години. " Никога не съм бил на годишен годишен обзор " са дали отговор 11 % от запитаните.

Жените са по-често осведомени за профилактичните прегледи от мъжете, изясни Димитър Ганев от социологическа организация „ Тренд “.

Ненавременната профилактика води до късно диагностициране на болести, сподели Иван Естатиев от фондация Hub For Health.

Той цитира данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които сочат, че през 2022 година малко по-малко от 2 милиона българи са минали през профилактичен годишен обзор. От януари до края на юни тази година към милион българи са отишли на профилактика.

Изследването визира и тематиката за метода, по който пациентите избират на споделят с персоналния си доктор. Около 39 % от запитаните споделят, че най-често търсят персоналния си доктор по телефона за записване на час за обзор, 32 % - за консултация, 25 % – за болничен, направление и други Близо 39 % от интервюираните означават, че не търсят персоналния си доктор по телефона.

Хората имат положително отношение към самостоятелното си здраве, само че Министерството на здравеопазването се проваля някъде в това да побутне хората да употребяват опцията за профилактика, счита заместник-министърът на опазването на здравето доцент доктор Михаил Околийски. По думите му, макар повишаването на средствата, през последните години не се следи по-добър здравен резултат на българите. Финансовата рамка залага над 7 милиарда и 200 млн. лева, което е с над 900 млн. лева повече от миналата 2022 година, означи Околийски.

Обсъждаме реализирането на огромна осведомителна акция за родителите на дребни деца и хората над 18-годишна възраст да организират здравни профилактични прегледи, увери зам.-министърът.

Трябва да даваме пари против условия за следене, избран брой осъществени прегледи, уточни ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

Нужно е провеждането на скринингова акция, акцентира Деян Денев, изпълнителният шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Най-вече това би трябвало да е ориентирано към онкологичните болести, разясни той.

Специалистите показаха, че годишният профилактичен обзор при персоналния доктор не трябва да се бърка с опцията за прегледи при експерт посредством спомагателното здравно обезпечаване.

По време на събитието фондация Hub For Health показа акцията си „ Здравето си ти “, както и безплатното Viber приложението DocUp. Чрез това приложение може да се види графикът на общопрактикуващия доктор, опциите за записване на час и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР