Един на пръв поглед лесен въпрос, като кой е най-високият

...
Един на пръв поглед лесен въпрос, като кой е най-високият
Коментари Харесай

Защо Еверест всъщност не е най-високият връх на Земята

Един на пръв взор елементарен въпрос, като кой е най-високият връх на Земята, в действителност има надалеч не толкоз явен за всички отговор. И в случай че първото ни съмнение е Еверест, ще се окажем в неточност. Защото в действителност има значение по какъв начин го мерим.

На височина от 8 848 метра над морското ниво, Еверест засрамва доста други върхове. Въпреки това, в случай че измерим това разстояние от центъра на Земята, с помощта на повдигнатата кора покрай екватора, Чимборасо в Еквадор е " най-високият ".

Измерен над морското ниво, той е висок единствено 6 268 метра. Но ако вземем поради дължината му от ядрото на Земята, той в действителност е с 2168 метра по-висок, в сравнение с би бил Еверест по този индикатор. Това значи, че макар че Еверест може да е най-високият връх на Земята, Чимборасо в действителност е най-видният. Toea значи, че " стърчи " повече от всичко друго.
 Чимборасо

Чимборасо

Освен това има полемика и с Мауна Кеа, латентен вулкан на остров Хавай. На 4 207 метра над морското ниво, той не се приближава нито до Еверест, нито до Чимборасо, ако се придържаме до този обичаен индикатор. Ако обаче водата около него бъде отстранена, тогава височината на тази в миналото гневна планина в действителност е към 9330 метра. Рамо до рамо Мауна Кеа побеждава Еверест.
 Силвия Аздреева,
Силвия Аздреева - до върха на света и назад

Българската алпинистка за достиженията си, фондацията " Заедно към върха " и бъдещите си проекти

Причината този остарял вулкан да е толкоз висок е, че седи върху океанска кора, която е по-плътна от континенталната кора, от която се е появил Еверест. В последна сметка океанската кора може да издържи тежестта на по-високи планини, в сравнение с някога e могла континенталната кора.
 Мауна Кеа

Мауна Кеа

И като стана въпрос за впечатляващи размери, всички върхове бледнеят спрямо дълбините на най-дълбоката точка в океана. Challenger Deep, открит на юг от японския архипелаг, е 10 984 метра под повърхността на океана. На тази дълбочина той е с 2136 метра по-дълбок от височината на Еверест, прецизират от IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР