Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва

...
Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва
Коментари Харесай

Втори живот на текстила – шанс за природата



Един съответен образец за партньорство сред бизнеса и общините демонстрира по какъв начин действа кръговата стопанска система – не като самоцел, а като инструмент за бързо възстановяванe.

TexCycle е план за събиране и оползотворяване на ненужни облекла. Със съдействието на общините се нареждат контейнери за събиране на облекла и обувки.

Темата разяснява Сирма Желева , управител „ Устойчиво развиване “ на “Евротекс “:

“Текстилната промишленост до неотдавна беше доста подценявана. Свикнали сме да слушаме за пластмаса, само че като се замислим бързата мода, свръхпотреблението на текстил, в действителност са едни от главните замърсители на околната среда. И затова тя беше сложена като един от инструментите за реализиране на прехода към кръгова стопанска система от страна на Европейския съюз.

Ние в България през 2018 година започнахме плана “Техсайкъл “, като позиционирахме пет контейнера в община Стара Загора в партньорство с тях дружно взимахме всички решения, с цел да изградим едни системи, които да са комфортни за жителите и да бъдат употребявани.

Сега имаме над 200 контейнера в 13 общини в страната. За този интервал сме събрали над 2700 тона текстил, който е оползотворен. По другия метод би отишъл на сметището, както не би трябвало да става в кръговата стопанска система. Системите са още пилотни и макар има много сериозен триумф.

Проведохме информационна тактика дружно с общините, в която информирахме жителите за контейнерите и какво се случва в събраните в тях облекла. Имено огромен % повторна приложимост, което е основен аспект в кръговата стопанска система, тъй като това е най-хубавият метод за ръководство на отпадъците.

Текстилните боклуци, които са годни за повторна приложимост, се употребяват за такава. Останалите се рециклират или оползотворяват по различен метод, нищо не се депонира. Отивайки в смесения битов боклук, текстилът се депонира. “

След преработване на текстила

“В момента технологиите към момента не са на доста високо равнище и по-скоро от преработвания текстил се създават изолационни артикули. Някои се рециклират и в нови влакна, само че те са с по-ниско качество. Но Европа е сложила текстила като основен за прехода към кръгова стопанска система и това скоро ще докара до развиването на сполучливи технологии за по-високо софтуерно преработване. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР