Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията днес

...
Един интересен детайл предизвика внимание по време на пресконференцията днес
Коментари Харесай

Ердоган даде за пример на Ципрас разбирателството с Борисов

Един забавен подробност провокира внимание по време на конференцията през днешния ден на гръцкия министър председател Алексис Ципрас Алексис Ципрас – гръцки политик и министър председател на страната от януари 2015... към профила и турския президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила, който е първият държавен глава на Турция, който посещава Гърция от 65 години.

В изказването си Ердоган подчертава на ситуацията на мюсюлманската общественост /Гърция отхвърля термина "турска "/ в Западна /Гръцка/ Тракия, чиито права по думите му редовно се нарушават.Ердоган уточни за незаслужено и в прорез с правата на малцинствата това, че Атина не разрешава на определените от общността мюфтии да извършват отговорностите си, а на тяхно място назначава определени от държавното управление мюфтии да служат в джамиите. Ердоган разкритикува Гърция и по тази причина, че години наред се отсрочва строителството на джамия в Атина.

На това място от изявлението си Ердоган уточни за образец разбирателството с българския министър ръководител Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила по въпросите по опазването на историческото и културно имущество на малцинствените общности в Турция и в България. "В Турция нямаме проблеми във връзка с християнските храмове. Българската православна общественост в Истанбул има една неповторима черква,известна като Желязната черква, която се намира близо до Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 година дружно с Бойко Борисов, българския министър-председател ще я открием тържествено дружно. Ремонтираме и манастира Сумела. Ние не се опасяваме от религиозните свободи, в противен случай, почитаме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се опасяват от религиозните свободи. Ние нямаме такива грижи. Елате дружно да разгадаем проблемите на малцинството в Западна Тракия ", съобщи Ердоган.

През първия ден от визитата на Ердоган в Атина, преобладаваха конфликтните проблеми, преди всичко настояването, което турският президент направи обществено за проверка или осъвременяване на Лозанския кротичък контракт, в светлината на отбраната на правата на мюсюлманското /турско/ малцинство в Западна /Гръцка/ Тракия, който по думите му е стар.

"Лозанският контракт /24 юли 1923 г./ не е съглашение единствено сред Турция и Гърция, а обгръща 11 страни, сред които са България, Англия, Франция, даже Япония попада там. В подобен случай единствено Егея ли включва то? Не включва ли и правата на малцинството в Западна Тракия. Към момента там живее 150-хилядно малцинство от мюсюлмани, турци, помаци.Техните права би трябвало да бъдат предпазени от гръцкото държавно управление, за което настояваме ", сподели Ердоган.

Гръцкият президент Павлопулос и министър председателят Алексис Ципрас изрично и обществено се оповестиха освен срещу инспектиране на Лозанския контракт, само че даже и срещу концепцията той да бъде предмет на диспути. Не може да има проверка на Лозанския контракт,заяви Ципрас. Това хвърли ужас измежду гръцките водачи и засенчи първия ден от визитата. Критиките на Ердоган към гръцкото правораздаване, че към момента не е екстрадирало избягалите в тази страна гюленисти, забъркани в осуетения опит за прелом, укрепи тази атмосфера, макар че Ципрас предложи на Анкара да открият нова страница в двустранните връзки.

По думите на Ердоган през 2017 година е повишен туристическият продан, 800 хиляди турски жители са посетили Гърция, а 600 хиляди гърци са посетили Турция, а също и ще бъдат осъществени взаимни транспортни и инфраструктурни планове. "Това демонстрира,че има сериозна основа за съдействие ", уточни турският президент. Въпреки някои оптимистични прогнози, че визитата на Ердоган ще спомогне за предприемане на значими стъпки в развиването на двустранните връзки, това евентуално няма да стане доста бързо.

Социалните медии в Турция се задръстиха от насмешки във връзка с гръцкия президент Павлопулос,който на конференцията с Ердоган пред камерите изглеждаше много обезпокоен, за разлика от госта Ердоган, който доминираше със самочувствието си. "Като осъдено дете, което ще желае работа от Ердоган ", са някои от мненията в обществените медии. Визитата на Ердоган в Гърция продължава, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР