Един глас не достигна на Шотландската национална партия да спечели

...
Един глас не достигна на Шотландската национална партия да спечели
Коментари Харесай

Шотландската национална партия печели убедително вота за местен парламент

Един глас не доближи на Шотландската национална партия да завоюва безусловно болшинство на парламентарните избори, стана ясно след преброяването на всички гласове. Със извоюваните от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще доминират депутатите, които са за самостоятелност на Шотландия.

Шотландската национална партия на Никола Стърджън завоюва 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Не ѝ доближи едно място за безусловно болшинство, по пък има едно място повече от предходните избори през 2016 година.

Това е четвърти следващ мандат за националистите, което значи 19 години на власт. Стърджън съобщи, че неин приоритет в този момент е да изведе Шотландия от пандемията. Тя обаче добави, че желанието ѝ да се организира нов референдум за самостоятелност си остава и вотът ще бъде изискат от Лондон щом завърши рецесията към Covid-19.

Според нея няма демократично опрощение за английския министър председател Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума.

Съмишлениците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия завоюваха 8 места, тъй че не би трябвало да има никакъв проблем при гласоподаване в шотландския парламент за осъществяване на референдума. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и министър председателят няма желание да даде разрешение за референдума. А това значи, както показват политическите наблюдаващи на Острова, идна огромна политическа борба, която може да прерасне в конституционна рецесия и правосъдна борба.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР