Един единствен ирански танкер досега привлече световното внимание и предизвика

...
Един единствен ирански танкер досега привлече световното внимание и предизвика
Коментари Харесай

Мистериозната флота от танкери на Иран

Един единствен ирански танкер до момента притегли международното внимание и провокира стихия в чаша вода с ареста и освобождението му. Сериозните петролни анализатори обаче са се съсредоточили върху една по-голяма тайнственост - "ловът " на останалата флота от танкери на Иран. Пъзелът наложи използването на още по-изобретателни способи за следене на корабите и разнообразни отзиви за количествата черно злато, които тайничко се вливат в международните пазари. Причината е, че въпросните плавателни съдове като цяло са "минали на мрачно " след стягането на американските наказания през тази година, демонтирайки предавателите, разкриващи местоположението им.

Девин Джогъган - шеф на звеното за следене на придвижването на петролните доставки във компанията Genscape, твърди, че има способи за откриване на секретна интензивност. И че "Иран просто е постъпил по-ловко от упованията като е оставил петрола си в ръцете на други хора или в личните си складове ".

След като "скъса " предходното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, американският президент Доналд Тръмп блокира търговията с Ислямската република, с цел да принуди водачите й да одобряват друга договорка. Сблъсъкът докара до цяла поредност враждебни дейности - от офанзивите против саудитски танкери до свалянето на американски шпионски дрон. Търговците на суровината пък "се настървиха " за информация от първа ръка, която би могла да повлияе на международните котировки.

Макар че щатската администрация желае да сведе иранския експорт до "нула ", иранският министър на петрола Биджан Занганех твърди, че страната му работи "денонощно ", с цел да поддържа потока от продажби и разполага с голям брой секрети варианти да реализира задачата си. Единствената точка пък, по която фирмите, следящи Иран, са съгласни, е, че Вашингтон към момента не е постигнал триумф: горивото продължава да тече. Само че поради другите методологии анализаторите се разминават в оценките си какви тъкмо количества черно злато осъществя Техеран. Дневният експорт, съгласно изчисленията им, варира от неколкостотин хиляди до над 1 млн. барела - колкото и по време на глобите на предшественика на Тръмп - Барак Обама.

"Иран е тъкмо толкоз загадъчен през днешния ден колкото и когато и да е през последните 40 години ", разяснява Даниел Гербер- основен изпълнителен шеф на записаната в Женева компания за следене на танкери Petro-Logistics. Гербер счита, че Ислямската република в този момент изнася не повече от една трета от количествата, които е продавала по време на предходния кръг от наказания. А част от останалите оценки са повишени, тъй като включват цялото количество гориво, натоварено на плавателните съдове или ориентирано към складовите бази, а освен превозеното до купувачите. Гербер добавя, че "администрацията на Тръмп е постигнала триумф в орязването на иранския експорт до невиждани нива ".



За някои наблюдаващи на Иран ключът към истината са изображенията от комерсиалните спътници. Основаната в Париж компания за разбори Kpler съпоставя тези фотоси с друга информация като митнически данни и доклади от пристанищните организации. Експертите са уверени, че Техеран съумява да поддържа лимитирани потоци към най-големия си клиент - Китай, и известни количества - към Турция и Сирия. Танкерът "Адриан Даря 1 ", попаднал в центъра на международното внимание при задържането му покрай Гибралтар от британски военни при започване на юли, е бил засечен точно посредством такива сателитни изображения покрай сирийското пристанище Тартус, осведоми "Асошиейтид прес ".

Анализаторът на Kpler - Самах Ахмед, показва, че Иран ползва цялостен набор от техники в опит да избегне следене, в това число "няколко прехвърлянето кораб-кораб отвън радарите ". Въпреки това, по оценка на компанията, износът от страната е паднал с 90% откогато през май 2018-а Тръмп се изтегли от подписания нуклеарен пакт - до едвам 400 хиляди барела на ден. Но без значение от постигнатия оптимален напън, задачата на Белия дом за нулиране на иранския експорт в никакъв случай не е била постигана.

Шефът на консултантския екип на SVB Energy International във Вашингтон - Сара Вахшури - опонира, че действителните количества гориво, които Иран продава против пари в брой, са още по-малки. Някои товари отиват за погасяване на отговорностите към Китай, а други се насочват към хранилища, които към момента са благосъстоятелност на Техеран и не са под контрола на митници. В резултат, общите продажби през юли надали са надхвърляли 100 хиляди барела дневно.

Джогъган от Genscape е на друго мнение, тъй като е засякъл "значителни количества създадено гориво над и оттатък " другите оценки. Експертът не употребява сателитни изображения на трафика на плавателните съдове, а се доверява на сателитни фотоси на пламъци на газ в петролните залежи, с цел да оцени интензивността и да пресметна продукцията. Заключението му е, че Иран продължава да сондира "с цялостна скорост " в новите полета в региона на Западен Карун. Genscape пресмята, че комбинираният рандеман на недопечен нефт и на сгъстен артикул е намалял с едвам 15% от първото тримесечие на 1918-а до момента и евентуално сега е 3.9 млн. барела дневно, от които се изнасят от 500 хиляди до 1 милион. Тази спомагателна продукция евентуално се трансферира за предпазване или на сушата или в морето. А това значи, че учудващата издръжливост на иранския петролен бранш може и да не устои още дълго. И когато хранилищата се изпълнят, добивът разумно ще се свие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР