Един ден в началото на февруари най-високият водопад на Еквадор

...
Един ден в началото на февруари най-високият водопад на Еквадор
Коментари Харесай

Най-високият водопад в Еквадор изчезна внезапно

Един ден при започване на февруари най-високият водопад на Еквадор изчезва ненадейно.

Доскоро националният парк „ Каямбе Кока “ в еквадорската Амазония бе дом на водопада Сан Рафаел – 150-метров водопад, обкръжен от обилна зеленина и удивително биоразнообразие. На 2 февруари обаче Министерството на туризма на Еквадор разгласи, че невероятните му каскадни води са сведени до лек поток от вода.

„ За страдание, Сан Рафаел към този момент е част от историята и няма да го забележим повече “, съобщи представител на локалното Министерство на туризма.

Внезапната смяна е документирана със фотоси, направени от министерството, както и от спътника Landsat 8 на NASA.

Водопадът Сан Рафаел на 2 февруари. Източник: Министерството на туризма на Еквадор.

Според локалното министерство на 2 февруари свлачища са довели до образуването на карстова дупка към река Кока. Властите са затворили региона за туристи и не престават да наблюдават реката за спомагателни свлачища, както и за евентуални опасности за биоразнообразието на парка. Според Mongabay свлачищата са спомогнали за образуването на карстова дупка на няколко метра преди водопада, което е довело до това водата да тече в три обособени секции по един по-малко стръмен скат.

Точната причина за свлачищата е тематика, изпълнена с несъгласия.

Водопадът Сан Рафаел се намира в сеизмично дейна област, която е дом на вулканите Каямбе и Ревантадор. Тъй че, в случай че съдим по геологията на региона, свлачищата не би трябвало да ни изненадват.

От друга страна обаче, някои хора настояват, че свлачищата са вследствие от скорошното изграждане на язовира Кока Кодо Синклер – една от най-големите хидроелектрически централи на Еквадор. Според теорията язовирът се нуждае от речните води, с цел да се филтрира и да защищити оборудването от повреди. Отсъствието на седименти кара водата да бъде по-ерозивна по отношение на речното корито и крайбрежията под язовира и надлежно – свлачищата стават по-чести.

„ Водопад, който е съществувал хиляди години, не изчезва няколко години след отварянето на хидроелектрическа централна. Това са процеси, които са разказани в научни писания. Съществуват задоволително доказателства, които демонстрират, че язовир може да провокира резултати от този вид върху река “, споделя Емилио Кобо, координатор на Южноамериканската водна стратегия на Международен съюз за отбрана на природата пред Mongabay.

Сателитни фотоси на водопада, направени на 4 август 2014-а и 13 март 2020-а. Източник: Лоурън Дауфин / NASA Earth Observatory

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР