Един български политик се похвали в социалните мрежи - от

...
Един български политик се похвали в социалните мрежи - от
Коментари Харесай

Z-Каст 113: Бой и политика в училище - нов симптом, или естествена комбинация?

Един български политик се похвали в обществените мрежи - от една страна с политическата активност на сина си в учебно заведение, от друга - с принуждение, проявено от него към съученици. 

По тези тематики в новия 113-ти епизод на Z-Каст беседваме с двама учители - Васил Лозанов, учител по философия и " Етика и право ", и Наско Стаменов, учител по химия.

" Има апетит за мощни герои, които не е наложително да са положителни ", отбелязва Стаменов. " Хората, които кълват на този популизъм, възпитават и деца, които биха се развили в същата сфера. "

Според Лозанов това е съвсем институционалирано принуждение:

" Не упреквам родителите, че възпитават насилници - в действителност считам, че цялото ни общество като родител на младите генерации демонстрира на децата това, което Наско сподели - че със мощ се реализира доста. Имаме доста интелигентни хора, които са отстъпчиви, и това дава неприятен образец на подрастващите. "

Темата с политиката в учебно заведение е още по-сложно предизвикателство за преподавателите, изключително тези, чиито предмети директно я засягат - философия, история, география и други.

" Изявяването на каквито и да е политически пристрастия, в класната стая, е изрично неразрешено. От друга страна, когато децата кажат " е, господине, нали не се приказва за политика в час ", не пропущам да им напомня, че всичко, което се случва в полиса, в обществото, е въпрос на политика. И в случай че не приказваме в учебно заведение за това какви са правилата, основите на политиката, къде да им го приказваме? ", разяснява Василев.

Но действителните полемики за вярното и неверното, за кардиналните връзки в обществото, за това дали едно деяние е вярно или не - те са налице даже в часовете по химия, отбелязва Стаменов. Политическите разделения не пропуснаха да влязат в класната стая и по химия и биология по време на пандемията.

Какво е насилието в учебно заведение през днешния ден? Реалистично ли е да чакаме децата в никакъв случай да нямат конфликти, доколко те са възможни? Симптом ли е разрушаването на учебна и социална благосъстоятелност на същите проблеми, които водят до насилието сред деца?

Има ли място политиката в учебно заведение? Може ли да се преподава без пристрастия? Могат ли родителите да оказват помощ на децата, хлътнали по избрана идеология? 

Отговорите на тези и доста други въпроси - чуйте в новия, 113-ти епизод на Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР