е сред легендите със специална секция в открития днес първи

...
е сред легендите със специална секция в открития днес първи
Коментари Харесай

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

е измежду легендите със специфична секция в открития през днешния ден първи виртуален музей на спорта. Инициативата е на Международната лекоатлетическа асоциация (World Athletics), която необятно промотира новия си план, основан на нововъведенията и актуалните технологии. Известен като MOWA, Музеят на международната атлетика е първият, основан само в цифровия свят.
Българката е показана паралелно до най-великите звезди в историята на международната атлетика: Карл Луис, Пааво Нурми, Джеси Оуенс, Фани Бланкерс-Коен, Ирена Шевинска, Мари-Жозе Перек, Ян Железни, Алисън Феликс, Джонатан Едуардс и Юсейн Болт.
„ На Световното състезание в Рим през 1997 година Стефка Костадинова си върна самодейността с 206 см, като принуди някогашната шампионка Тамара Бикова да опитва в третия си опит невъзможните за нея 208 см. Останала сама на сцената и осигурила си към този момент златото, българката изиска летвата да бъде вдигната на рекордните 209 см, които покори от втория си опит до момента в който трибуните още бушуваха 10 минути след бурния край на 100 м при мъжете.
Костадинова в никакъв случай по-късно не скочи повече, само че и никой различен не съумя да стори това до през днешния ден, към този момент 34 години по-късно. Българката обаче завоюва втора международна купа през 1995 година, а година по-късно сграбчи от третия си опит и олимпийското злато в Атланта, “ осведоми секцията за Стефка в залата за Световните шампионати.
По мотив откриването на Музея, президентът на международната лека атлетика Себастиан Коу съобщи, че MOWA е идеалната платформа за демонстриране на обширното завещание на атлетиката, главен спорт и олимпийски спорт No1. „ Радваме се, че сме първата интернационална федерация, която показа 3D виртуален състезателен музей на световната публика “. По този метод почитателите от целия свят ще могат, без географските ограничавания на физическото местонахождение, да открият очарователната история на леката атлетика и невероятните достижения на нашите спортисти. Особено вълнуващо е да стартираме този план в миг, когато пандемията лимитира опциите на хората да посещават спортни събития или да посещават персонално музеи, “ сподели още Коу.
Пътуването в MOWA стартира с влизане през огромна приемна, в която са ситуирани шестте континентални екрана, преди да се премине през „ Тунела на произхода “, следва „ лекоатлетическо 3000-годишно странствуване от древността до съвремието “, преди да се влезе в „ Залата на международните шампионати “, която включва всички 17 издания на водещите шампионати на Световната атлетика.
Входът на виртуалната експозиция насочва към обособените зали и секции, където всеки може да получи аудио, снимкова и текстова информация за легендите, международните върхове, най-великите мигове и персони на олимпийски игри и международни шампионати. Посетителят може да се разхожда из залите свободно и да взаимодейства с над 60 експоната и над 400 предмета с поддържащо наличие.
 Стефка Костадинова: Нулева приемливост за допинга, само че и отбрана на правилните спортисти Стефка Костадинова: Нулева приемливост за допинга, само че и отбрана на правилните спортисти
Председателят на Българския олимпийски комитет и прима на международната лека атлетика Стефка Костадинова разяснява изказването на WADA за...
За да сътвори музея, Световната атлетическа централа работи с цифровата спортна компания dcSPORT, ръководена от олимпийския златен медалист в щафетата и международен първенец на 60 метра през 2004 година Джейсън Гардънър, който внесе в плана своите опит и пристрастеност към спорта.
Чрез авангардната 3D технология MOWA е планиран да наподобява и да се усеща като същинска постройка със зашеметяващи стаи, които основават необикновено и завладяващо чувство на действителния живот. Едно от най-големите механически провокации е построяването на цифрова среда, в която моделирането на сувенирите, дарени от спортистите, да наподобява действително. За да се подсигурява, че фотографското възпроизвеждане, качеството и графиката са съвършени, всички артефакти, в това число спортни екипи, обувки с шпайкове и медали са снимани на 360 градуса с снимки на всеки 10 градуса, като се употребяват общо 36 изображения на детайл. Яснотата на графиките и качеството на фотографското възпроизвеждане са най-съвременни.
Музеят включва други деликатно премислени елементи като линиите на лекоатлетическа писта на виртуалния етаж, които да насочват посетителите и даже разполага със сенките на предметите, осигурявайки безапелационно завладяващо прекарване за почитателите на спорта и експозициите.
Осъществяването на плана лиши шест месеца, с потенциал за развиване във времето. Част от секторите ще се допълват, а цялата виртуална сбирка е в 3D проекция. Посетителите могат да избират сред свободна разходка из залите или тур с гайд на британски или френски. Дигиталният музей е основан в уеб страницата на Световната атлетическа асоциация и може да се посети на следния линк:.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР