е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във

...
е самостоятелен проект на родения в Естония, но живеещ във
Коментари Харесай

Тави Келе (Crosspolar) – специален гост на Sofia Дrone Day

е независим план на родения в Естония, само че живеещ във Англия музикант и композитор Тави Келе. Неговата музика е атмосферична, постоянно лишена от перкусионни принадлежности и темп и сложна за причисляване единствено към един род. В нея, несъмнено, усещаме въздействия от жанрове като ембиънт, ню ейдж, шугейз и английска пробна електроника. На 28 май Crosspolar идва за първия си концерт в София в границите на шестия , част от по-голямото интернационално събитие, отдадено на , в границите на което се организират десетки концерти из целия свят. Броени дни преди събитието – диалог с Тави Келе за неговите музикални търсения и процеси особено за " Аларма " по стратегия " Христо Ботев ".

Какво те накара да започнеш да правиш музика, имаше ли някакъв специфичен миг, в който се появи това предпочитание?
Като дребен имах доста проблеми с ушите и няколко пъти ме оперираха. Страхувах се, че може да оглушея, по тази причина взех решение за всеки случай да чувам колкото мога повече музика. Слушах едни и същи неща още веднъж и още веднъж. Смятам, че на този интервал се дължи любовта ми към лууповете. Когато бях към 12-13 годишен започнах самичък да се изучавам да изсвирвам на китара. По същото време се възпламених по групи като Mew, Sigur Ros и Sonic Youth. Спомням си, че бях по едно и също време комплициран, само че и любопитен за метода, по който успяваха да реализират присъщия си тон. Виждах китари на фотосите им, само че тези китари изобщо не звучаха като моя инструмент. Така открих и света на китарните резултати и въобще концепцията за продуциране на електронна музика. Отне ми още няколко години преди да осъзная, че мога да продуцирам музика на компютъра вкъщи… Понеже израснах в средата на нищото, без хора, с които да преговарям постоянно, желаех да се протоколирам, с цел да мога по този метод да се практикувам. Именно в този развой попаднах на примитивните софтуери за продуциране на музиката от началото на 2000-та година. Бях много променлив в заниманията си с тях и главно ги използвах, с цел да практикувам китарните си умения (всички от които към този момент съм изгубил). Когато в по-късните си тийнейджърски години открих актьори като DJ Shadow и Burial, осъзнах, че мога да употребявам тези принадлежности за доста повече неща и това ме погълна.

Преди Crosspolar имал ли си други музикални планове, свирил ли си в група?
Като дете от време на време импровизирах с всякакви другари единствено с китари или с принадлежности, които намирахме в всякакви благотворителни магазини. Много желаех да мога да пея, бях много разпален по музиката на Елиът Смит и Ник Дрейк, само че за благополучие бързо осъзнах, че колкото по-малко звуци издавам с устата си, толкоз по-добре за всички. Преди Crosspolar имах и различен план, с който правех музика от хип-хоп до " въодушевен " от Burial геридж. През годините барабаните започнаха постепенно да изчезват от частите ми. Съдадох Crosspolar, с цел да може музиката ми да придобие повече фокус. През последните години още веднъж започнах да опитвам с бийтове и съм натрупал нов материал, част от който ще издам в някакъв миг. Все още не съм решил дали ще е под името Crosspolar, или ще е нещо ново. Работя и по музика за един хип-хоп актьор и това е много занимателен метод да провокирам самичък себе си.

Освен китарата, какви са музикалните принадлежности, които предпочиташ? Маниак на тематика хардуер ли си или си от тези хора, които вършат вълшебства единствено с един компютър?
Преди 10 години смених Logic с Ableton Live и точно в този програмен продукт извозвам най-вече от времето си, макар че в последно време опитвам и с Bitwig. Имам много хардуерни принадлежности, само че в случай че би трябвало да съм почтен, в случай че се разделя с множеството от тях няма да бъде краят на света. Забавно е да работиш с физически принадлежности, само че съвсем постоянно семплирам обособени тонове или къси изречения, изсвирени на тях и всичко останало върша в Ableton. Имам, несъмнено, някои принадлежности, които боготворя, да вземем за пример Roland SP404, Yamaha RM1X и AN1X, няколко по-стари семплера и ефект-процесори на Zoom. За мен кийбордите са много фрустриращи, не мога да изсвирвам на тях, по тази причина употребявам Push контролера на Ableton, а китарата ми има MIDI-адаптери. Смятам, че мозъкът ми работи по доста китарен и геометричен метод, тъй че за мен е много по-лесно да изобретявам къси музикални тематики по този метод. През последните години много употребявам и iPad. Има няколко невероятни компании, които вършат страхотни синтезатори, секвенсъри и резултати за тях. Някои от тях се възползват от тъчскрийн технологията по метод, който действително не може да бъде реализиран с мишка и клавиатура.

Знаем, че подготвяш специфичен сет, да чакаме ли да чуем тракове от досегашния азбучник на Crosspolar, или ще се хвърлиш в безспорна дрон импровизация?
Подготвил съм лайв версии на някои части, само че в сета ми има и доста нова музика. Беше огромно предизвикателство да приспособявам някои от по-старите тракове, тъй като се оказа че съм изгубил работните им файлове и трябваше да ги направя надали не от нулата, с цел да сработят.

Изданията ти като Crosspolar не са доста на брой, само че са много разнообразни едно от друго, изключително като настроения . До каква степен планираш музиката, която ще включиш в даден албум?
Колкото и да ми се желае да те излъжа и да ти кажа, че имам някаква грандиозна визия за музиката си и работя неуморно, до момента в който не я материализирам, истината е, че за мен е много мъчно да се концентрирам върху едно само нещо. Постоянно жонглирам с разнообразни палитри от звуци и техники. Имам доста материал, който е подготвен докъм 90% или съществува под формата на някакво демо. Може би звучи малко безредно, само че в работата си преминавам през етапи, в които съм доста работлив, и месеци, в които въобще не ми се занимава. Преди много се напрягах от тези " сухи " интервали, само че се научих да ги одобрявам. В последна сметка би трябвало да поживееш малко, с цел да има защо да пишеш музика, нали по този начин? Прочети книга, изгледай филм, прекарай време измежду природата. Трябва с нещо да захраня изобретателната машина… Използвам тези непродуктивни интервали за организация на плановете си. Отделям някой уикенд и преминавам през последните 20-40 работни файлове. Тогава стартирам да виждам връзките и сплотяващите тематики сред траковете. След това постоянно ги деля в групи и не преставам да работя по тях редом. Това ми оказва помощ да не се омръзвам. Не знам дали бих предложил този способ на някого другиго, само че разграничаването на процесите по основаване и образуване на музиката прави нещата доста по-забавни за мен. Недостатъкът на всичко това е, че лишава доста време да завършиш нещо.

Колко зависи музиката от инструментите, които ползваш сега? Обичаш ли да си поставяш самичък някакви ограничавания, или използваш всичко, което имаш на разположение?
Със сигурност се лимитирам, тъй като в противоположен случай ще съм още по-бавен, в сравнение с по принцип. Харесва ми да върша дребни конфигурации от принадлежности и да опитвам в техните граници. Правя това както в Ableton, по този начин и на iPad-a, да вземем за пример се лимитирам единствено до плъгина. В света на хардуера съчетавам нещо като Circuit Tracks или Yamaha RM1X с един външен синтезатор и може би един-два резултата. Нещата, които основа по този метод, в никакъв случай не биват издавани в истинския си тип, а по-скоро биват ресемплирани и модифицирани в други сесии.

Освен музикант си и образен актьор, който е работил за Lorn, Thugwidow & Bruised Skies, Noods Radio, Koreless и други, за които евентуално даже не допускам. Кое идва първо – музиката или изображенията?
Двете са много тясно свързани и нормално работя редом по тях. Ако някоя идея не се превежда толкоз добре образно, се пробвам да обезщетявам с музиката и назад. Процесът също е подобен в двата случая – играеш с композицията, текстурата, упованията и разпоредбите.

Единственото издание на Crosspolar, което нямам в сбирката си, е EP-то " Simulacra ", което излезе на флопи дискета. Колко мъчно беше да направиш музика за този формат?
Не бих споделил, че беше мъчно, по-скоро беше неловко. Да го кажа по този начин: не бих желал да се занимавам с по-голям тираж дискети. Да побера нещата си на флопи диск беше най-трудното – трябваше да компресирам траковете до mp3 файлове с 8 kb битрейт. Може би щеше да е по-хитро да разбия траковете на секвенции или обособени семпли, и да ги форматирам, с цел да могат да бъдат слушани с някой тракер или да напиша стратегия за задачата. Това е нещо, с което бих опитал в бъдеще… Съществува догадка, че в действителност хората не слушат аудиокасетите, които купуват, а по-скоро ги третират като физически обекти, които са физическото преобразяване на нещо нематериално като музиката. Ако това в действителност е правилно, значи човек може да употребява и други медии с изключение на стандартните касети, дискове и плочи. Харесва ми концепцията да употребявам рециклирани материали (купих употребявани дискети от eBay) и превръщането на нечий боклук в нещо по-желано, в тази ситуация посредством преместването на този невеществен артикул върху него. Освен всичко, дискетите са много занимателен формат за дизайн, тъй като има огромно многообразие от материали и цветове, които към момента са налични.

Ти си от Естония, само че от много години живееш в Англия. Коя страна те е оформила най-вече като актьор?
Роден съм в Естония и въпреки че съм прекарал множеството си лета при дядо ми и баба ми там, съм израснал във Финландия. В Англия се реалокирах преди повече от 10 години. Смятам, че и трите места са ми повлияли доста, всяко по собствен друг метод. " Gaia Industries " е албум, отдаден на тези детски лета в провинцията, до момента в който " Simulacra " е интерпретация на ранните ми тинейджърски години във Финландия, когато се усещах като че ли сме на ръба на тази странна галактическа, софтуерна ера. Малко е тъжно, само че към момента помня възторга, който изпитах сега, в който за пръв път видях Nokia с пъстър екран. Времето, прекарано във Англия, ми даде опцията да погледна обратно към тези прекарвания от различен ъгъл. Даде ми друга вероятност за неща, които съм приемал за даденост или съм считал за изцяло злободневни. Във образната си работа непрекъснато диря музи от Естония и Финландия, две страни с доста богата и дълбока, само че постоянно подценявана история в изкуството и дизайна. Израствайки малко по-на Север и Изток в Европа, преживяваш доста неща, които на Запад не са познати. Когато учих дизайн, да вземем за пример, всички бяха захласнати от Баухаус, само че в никакъв случай не бяха чували за Вхутемас.

Sofia Drone Day се провежда от платформата Amek Collective и ще се организира на 28 май (събота) в Koncept Space с присъединяване на Crosspolar , scav и триото Shentov, Simitchiev, Lukanov , а един от присъстващите ще си тръгне с двойна покана за на Amek и " Аларма Пънк Джаз " в неделя (29 май), на което ще свирят Jerusalem In My Heart , канадската авангардна цигуларка Джесика Мос и краут-поп дуото OOHS! Повече за двете събития – довечера (25 май) в по стратегия " Христо Ботев " от 21.30 до 23.00 ч.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР