е де юре излизане от европейския правен ред, но

...
 е де юре излизане от европейския правен ред, но
Коментари Харесай

Аделина Марини: Полша излезе от европейския правен ред и създаде прецедент в ЕС

" е де юре излизане от европейския юридически ред, само че физическо оставане на Полша в Европейски Съюз. Това основава казус ". Това сподели пред БНР Аделина Марини, издател на euinside.eu и откривател на новия европейски механизъм за върховенството на закона, който има директно отношение към. 

Полша няма да се придържа към европейското право. Това се чете сред редовете на разпореждане на Конституционния съд във Варшава. Окончателно конституционните съдии ще се произнесат през август. Конкретно става дума за реакция на решение на Съда в Люксембург да бъде замразена активността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд, един от най-спорните детайли на оспорваната в Брюксел полска правосъдна промяна.

Според европейските институции, Дисциплинарната камара е наказателен орган за заплашване и покоряване на непокорни полски съдии. Според държавното управление във Варшава решението на Европейския съд опонира на Конституцията на страната и няма правна мощ на нейна територия. 



Журналистката акцентира, че непризнаването от Полша на властта на Европейския съд и върховенството на европейското право основава юридически феномен.

По думите на Марини европейското право е гръбнакът на Европейски Съюз:

" Приемането на европейската правна рамка и признаването на европейските институции, без значение какви несъгласия могат да бъдат изразени по време на полемики и разисквания на законопроекти ".



" Европейски Съюз и механизмите му за принуждаване на страните членки да съблюдават европейското право са правни, колкото иронично да звучи. Няма затвор за тези, които не ги съблюдават. Няма уговорка за изпъждане от Европейски Съюз, което е хубаво, тъй като тя би могла да се употребява с неверни цели при добре завършено болшинство от страни ", изясни Аделина Марини.

Тя посочи, че това, което може да направи Европейска комисия, е да продължи да завежда каузи и да глобява Полша, само че допусна, че страната няма да заплаща санкциите , тъй като към този момент е декларирала, че не признава европейския юридически ред, а и няма мярка, която да я принуди.

Марини изрично акцентира, че би трябвало да се прави разлика сред държавното управление на Полша с неговите решения и жителите, стопанската система на страната, които са нещо друго .

Интервюто на Весела Владкова с Аделина Марини в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР