Дяволският мост оцеля отново - това доказват снимки, публикувани в

...
Дяволският мост оцеля отново - това доказват снимки, публикувани в
Коментари Харесай

Дяволският мост оцеля отново

Дяволският мост оцеля още веднъж - това потвърждават фотоси, оповестени в обществената мрежа от доктор Недим Исмаилов от Кърджали.

Въпреки проливните дъждове и порои, които отнесоха пътища в Родопите и оставиха откъснати от света Триград и Ягодина, емблематичният мост над река Арда остава нерушим пред силата на стихиите.



Мостът е ситуиран на 420 метра надморска височина в пролом, ограден от двете страни от стръмни скатове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината – 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11 – 12 метра, а по ръба е непокътнат каменен парапет с височина 12 см.

От епохи мостът е обгърнат в митове и загадки. Почти нищо не се знае за градежа му, само че съгласно преданията негов основател е занаятчия Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикването да издигне мост над бурната река, въпреки всички преди него да се провалили в начинанието. Справил се превъзходно и за рекордно време, само че скоро по-късно умрял.

Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът заречен на майстора да показа загадка, която ще направи творението му постоянно, в случай че той успее да го приключи за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната, извършил обещанието си, само че скоро по-късно даровитият занаятчия умрял и отнесъл тайното знание в гроба.

Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, в случай че погледнеш към водите на река Арда сред 11.00 и 12.00 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност.

През 1984 година мостът е разгласен за монумент на културата. В непосредственост до него е построена туристическа инфраструктура за отдих и пикник. След осъществяване на възстановителна активност през 2013 година пътят от Ардино до Дяволския мост е асфалтиран./Уикипедия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР