Дядо ми Димитър (лека му пръст) казваше: Сине, по-добре е

...
Дядо ми Димитър (лека му пръст) казваше: Сине, по-добре е
Коментари Харесай

Откога злоупотребата с власт и цинизмът не са лоша реклама?

Дядо ми Димитър (лека му пръст) споделяше: " Сине, по-добре е да си на хората в устата, в сравнение с хората в краката ". Той беше миньор и загуби дясната си ръка в пернишка мина. Не беше и чувал за мъдростта на рекламистите и маркетинг експертите, че няма неприятна реклама. Просто смяташе, че порядъчните хора не би трябвало да се стъписват от хорското клеветничество и не трябва да се оставят да бъдат стъпквани.

Премиерът Бойко Борисов, който се увлича от години по персонален пиар, евентуално е почнал да ползва професионалните трикове на рекламистите, тъй като индиферентно отби с репликата " Няма неприятна реклама " позорящ го звукозапис, който

 

го показва като турбоарогантен политик

 

От записа породиха два въпроса: първо, същински ли е; второ, правилно ли е, че изпълнителната власт е в ръцете на човек с мутроциничен речник и податливост към управнически произволи? На първия въпрос той не отвърна с изрично опровергаване, тъй като отхвърли да се направи експертиза за достоверността на записа. А на втория въпрос даде дълбокосмислен отговор: „ Няма неприятна реклама - колкото желаят да пишат, да приказват, да изясняват ". Сиреч, мислете и говорете за мен каквото си желаете - все в моя изгода ще бъде!

Демонстрацията на дебелокожие обаче не бе нищо друго, с изключение на паническа самоотбрана, тъй като Борисов доста пъти е показвал изключителна сензитивност към рецензии от медии и политически лица. Достатъчно е да се означи неговата непоносимост към забележки от " Дондуков 2 " и към карикатури във вестник " Сега ", с цел да се види, че по никакъв начин не му е безразлично какво се приказва и рисува за него.

Ако цитираната маркетингова мъдрост беше вярна, нямаше да съществува спешен пиар, тъй като всяка рецесия щеше да се счита за добра реклама. Но рекламистите и експертите по публични връзки знаят, че не е по този начин. Затова оферират услугите си за изплъзване от сложни обстановки, както постъпиха неотложно след появяването на 12 юни на последния абсурден звукозапис. От името на Борисов пуснаха спешен скеч, озаглавен " Забавляваме се ", в профила му във Facebook, с цел да осмеят изтеклия запис като некадърен монтаж. Произведеният небрежно скеч в действителност бе некадърен и плосък. Така и двата зародили въпроса останаха без отговор, което разреши на президента Румен Радев да му ги подсети предишния вторник и да предизвести: " Ако ние бавим експертизата на записа, то непознатите служби ще я създадат за потребностите на своите държавни управления ".

 

Забавлението бе дотук,

 

тъй като тематиката за неприятната реклама на Борисов прерасна в тематика за неприятната реклама на България. А страната така и така оглавява единствено отрицателните ранглисти в Европейски Съюз. В Европа има ясно разграничаване сред положителната и неприятната реклама. Така да вземем за пример, абсурдът " Дизелгейт " изобщо не беше добра реклама за " Фолксваген ". Концернът понесе тежки вреди поради нечестните похвати на своите ръководители. Същото е отношението и към политиците, забъркали се в каквито и да е кавги, поставящи под въпрос тяхната пристойност.

По принцип задачата на всяка реклама и пиар акция е да забие в съзнанието на аудиторията избрана марка, артикул, даже политическо лице. Когато обаче те са постигнали задоволителна популярност, неприятната реклама с нищо не им оказва помощ, тъй като ги компрометира. Чрез шокиращия си резултат тя може да сътвори бърза известност единствено на незнайни лица и артикули (например, злощастната изпълнителка Валентина Хасан на псевдохита " Кен лий " ), само че не и да прави същата работа като класическата реклама.

Борисов неведнъж се е забърквал в кавги, само че има дарба да оцелява като тефлонов политик. Те се плъзгат по него и откакто се отръска, продължава като че ли нищо не е било. Преди година говореше самодоволно: " Когато върших избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за народен представител, щяха да го изберат ". Така изясни за какво раздялата с най-предания му асистент Цветан Цветанов поради " Апартаментгейт " няма да му попречи да бъде безконечен победител. Разбира се, той към този момент бе не запомнил, че не магаре, а някогашната председателка на Народното събрание Цецка Цачева не можа да пробута за президент на изборите през 2016 година И от този момент има проблеми с бодливите реплики откъм президентството. Но по този начин или другояче продължава да е на власт, за което в последно време му оказа помощ едноличното шествие на политическата сцена в изискванията на санитарно обездвижване на съперниците му поради ковид.

 

Скандалният му цинизъм

 

(неподлежащи на цитиране думи), наивност ( " и аз съм елементарен, и вие сте елементарни " ) и властова дебелащина няма да го съборят, тъй като на забележителна и от дълго време оскотяла част от  електората това й подхожда. Единственото, което го плаши същински, е да не излязат нескрито персонално негови финансови далавери. Появят ли се такива доказателства, той ще стане най-самотният човек в страната и по света, тъй като крадените пари са прекомерно неприятна реклама за който и да било. Затова скача като жилнат от изказванията на избягалия в Дубай хазартен необут Васил Божков, че постоянно му е давал пари под негов напън, само че посредством медиатори. " Нито съм го виждал, нито съм го чувал, нито в миналото по такава тематика сме говорили. Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура. Не му прави чест. Ако някой си е разрешил да взима пари от него, нито знам, нито е споделял с мен. На мен не е дал нито една стотинка. Аз давам отговор за себе си. Към мен и към партията - нито една стотинка ", отсече той на 6 юни. Десет дни по-късно Божков пусна в профила си във Facebook информация по какъв начин съвсем ежедневно е теглил сред 2017 и 2019 година десетки хиляди левове от Булбанк, които е пращал по доверени лица на Борисов и неговия финансов министър Владислав Горанов. И по този начин, до момента в който се оформи сумата 67 млн. лв., против която пък стои кръглата сума от 700 млн. лева от спестени такси за хазарт, за които страната дълго време си е затваряла очите.

 

Ето равносметката:

 

70 милиона мушнати в персонални джобове, с цел да останат незабелязани 700 милиона, отклонени от държавния джоб. Съотношението 1:10 демонстрира какъв брой коства на обществото корупцията на високо ниво, и то единствено във взаимоотношенията с едно съответно лице. А другояче би трябвало да имаме вяра, че Бойко Борисов няма нищо общо с парцели в Барселона или другаде, тъй като му стига наследствената къща в Банкя.

Но да се върнем на мъдростта, че няма неприятна реклама. Смята се, че тя е изречена за първи път през ХІХ в. от американския шоумен Финиъс Т. Барнъм (1810-1891). На 61-годишна възраст той влиза в цирковия бизнес и основава пътуваща менажерия и " музей на изроди “, който от 1872 година е рекламиран като „ Най-грандиозното зрелище на Земята “.

Скандалният звукозапис, приписван на Бойко Борисов, се появи тъкмо ден преди да навърши 61 години. Нищо чудно оттук насетне да следим грандиозно шоу на политически изроди в България, чийто менижър също като Барнъм счита, че " Няма неприятна реклама ". Защото е преодолял всевъзможни задръжки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР