Дядо Максим и дядо Неофит държаха по свой начин меко,

...
Дядо Максим и дядо Неофит държаха по свой начин меко,
Коментари Харесай

Дядо Максим и дядо Неофит държаха по свой начин меко, но всъщност твърдо, духовната макрорамка на България

Дядо Максим и дядо Неофит държаха по собствен метод меко, само че в действителност твърдо, духовната макрорамка на България. Това написа в собствен коментар Явор Дачков.

SafeNews го разгласява без редакторска интервенция:

Двамата български патриарси, които помня в своя умишлен живот, „ покриват “ двете столетия на модерна България – социализъм и капитализъм.

Дядо Максим и дядо Неофит държаха по собствен метод меко, само че в действителност твърдо, духовната макрорамка на България, до момента в който в нея се боричкаха всевъзможни ега, подготвени на всичко, с цел да се доберат до политическата власт и властта на парите без да знаят какво да вършат с тях.

Това е доста забавен абсурд, който носи вяра за всички ни

Духовните водачи на православна България бяха същински монаси и духовни хора като контрапункт на всичко злободневно от Тодор Живков до момента и макар него. Нищо общо с българското чалга-злободневие и политика.

Максим и Неофит са същински изразители на българското благочестие – непретенциозно, смирено, без изхвърляния и без уморителното самомнение. Съвсем разнообразни от всеобщия обществен дискурс.

Те са вярата, че българщината не е българщина от етнографските показа на самодейци по фолклор, а дух, който е резистентен и корав, макар привидната си маска на конформизъм. Под нея стои твърда религия и човешка добрина по Божий облик. И двамата български патриарси бяха същински вярващи православни християни, което в днешно време е огромен недостиг, само че по-важното е, че те не бяха всемирски хора по дух, нито бяха политически изкушени.

Затова и опазиха църквата, както можаха

Сега идва друга вълна, повлияна от несравнимо по-агресивната и изострена завист на деня и за мен ще бъде доста забавно да видя идващия патриарх. Неговият избор ще покаже лицето на днешна България. Аз имам вяра, че никакви политически интриги, комбинации и човешки старания не могат да решат това.

В Църквата, а и отвън нея го взема решение Светия Дух, който духа накъдето изиска (както се споделя в Евангелието). От името на идващия патриарх ще разберем какво е станало с България през последните години. Бог да елементарни дядо Неофит, който всеки ден се молеше за всички нас. Не знам дали си даваме сметка какво значи това.

Коментарът е оповестен в „ Лентата “
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР