Дядо Коледа е заплашен от фалит, съобщи Кари Ескели, който

...
Дядо Коледа е заплашен от фалит, съобщи Кари Ескели, който
Коментари Харесай

K-19 ще докара Дядо Коледа до просешка тояга

Дядо Коледа е застрашен от банкрут, заяви Кари Ескели, който играе към този момент 20 години положителният дъртак в Рованиеми в Лапландия на Телеграф, написа Монитор бг.

Това стана след обезпокоителен чат в обществената мрежа Facebook, преди два дни. Туристите се изпариха от градчето на Дядо Коледа, откакто се постанова да вършат по два ПСР теста, с цел да се срещнат с него в границите на три дни.

В офисите на Дядо Коледа, които се намират навръх полярния кръг на 66 паралел северна широчина, където се среща с гостите, сега могат да вървят единствено финландци и туристи от зелени страни. Всички на Полярния кръг и след него сме застрашени от фалит, изплака положителният дъртак.

Червени

Финландия е разделила страните в света на три типа според от риска от болест с Ковид 19. Те са червени, зелени и сиви.

Зелени са тези, които имат 25 случая болни от Ковид 19 на 100 000 за две седмици, червени, които са с висок риск и минават цифрата от 25, и сиви, които са отвън Европейски Съюз.

Това лято главно тайландците са посещавали Лапландия, тъй като са от зелена земя. Те обаче идват в Суоми главно, с цел да берат боровинки.

Това пък описа Реййа Алатонен, която е еленовъд и ловджия на лосове и мечки. Тя живее в Савукоски, на два градуса по-на север от Рованиеми.

Благодарение на тайландците и украинците, които са влизали с компании в страната, богатата годишна продукция от боровинки в Лапландия е прибрана, увери тя.

Чакаме решение

Това, което може да избави ледените крепости в Рованиеми от банкрут, е решение на финландското държавно управление, с което да направи ограниченията за влизане на гостите на Лапландия по-леки. Очакваме го към този момент месец, показа през сълзи Дядо Коледа. Жителите на северната страна се надяват това решение да стане годно най-малко в края на ноември.

Три дни

Според условията на северната страна, поради епидемията, чужденците, които влизат, би трябвало да са създали ПСР тест в последните 72 часа.

С него, в случай че е негативен, могат да да останат единствено три дни. Ако желаят да удължат престоя си, би трябвало неотложно да си създадат нов тест на място, който за чужденци се заплаща, до момента в който за локалните е безвъзмезден. Следва карантина от две седмици. Кой ще желае да стои две седмици затворен в хотел, даже и в Лапландия, попита Реййа Алатонен.

Санта Клаус ще обикаля подаръците в небето

Санта Клаус-Дядо Коледа увери, че има съглашение с всички държавни управления да обикаля планетата, с цел да раздаде дарове за децата.

Аз пътувам с шейна, теглена от Северни елени в небето и няма да има проблем, сподели той. Дядо Коледа увери, че подаръците от дълго време са направени в тайната му фабрика в Корватунтури.

Там той е роден. Намира се на 68 паралел в Лаплнадия, където има единствено боровинки, Северно зарево, тъмна нощ и където е царството на Северния елен.

Всъщност Дядо Коледа е еленовъд и, когато лапландците имат проблем го викат и той идва на колесница в небето, осветено от Северното зарево, с цел да им помогне. Нали знаете, аз единствено посрещам гостите си в Рованиеми, напомни той.

60 евро за фотография

Основните приходи в региона на Рованиеми и по на север в Лапландия са от туризъм и развъждане на Северни елени. Къщичките на Дядо Коледа се намират до градчето Рованиеми навръх Полярния кръг.

Той се намира 66 паралел северна широчина. От там стартира и Лапаландия. Тук от целия свят идват посетители, с цел да се снимат на ледената линия. Срещу сума от пет евро могат да получат удостоверение за това че са стъпили на паралела.

Дядо Коледа посреща гостите си в няколко ледени пещери и през лятото и през зимата. Снимка с него стува 30 евро, а записан диалог 60 евро.

От 100 до 300 евро е цената на разходка от няколко часа с шейна, теглена от Северни елени. Тя включва и закуски и чай. Освен деца, идват и влюбени за благословия от положителния дъртак. Една от най-разказваните истории е по какъв начин влюбен юноша е помоли стареца да се ожени.

Шейна теглена от кучета е шлагер

Французите са най-честите посетители в региона на Савукоски, откакто преминат полярния кръг, сподели Реййа Алатонен. Цената зависи от размера на групата.

Тя прави селски туризъм и има плантация за кучета хъски, които нормално теглят шейните. Притежава и стадо северни елени, които живеят в горите.

Туристите обожават сауната, доста от тях идват на лов на риба, както и да пробват локална храна. Тук минава най-голямата река в Суоми, където сьомгата хвърля хайвера си, а поляните са цялостни с пет типа боровинки. В момента поради възбраните съвсем няма посетители в региона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР