Двуцифрена инфлация, предизвикана от регионална война. Дефицит на стоки от

...
Двуцифрена инфлация, предизвикана от регионална война. Дефицит на стоки от
Коментари Харесай

От кралица Елизабет II до Чарлз III: Промените в английската икономика

Двуцифрена инфлация, провокирана от районна война. Дефицит на артикули от първа нужда в магазините. Недостиг на служащи.

В някои връзки в английската стопанска система по време на коронацията на Чарлз III тази седмица има отчетливо ехтене от коронацията на майка му преди 70 години. От друга страна, Англия е напълно друго място.

През 1953 година отстъплението от империята е в ход, обществената страна е в начален етап, участието в Европейската икономическа общественост е на две десетилетия, написа журналистът от The Guardian Лари Елиът и показва какви са разликите и приликите сред Англия от 2023 година и тази отпреди седем десетилетия.
Растеж
Изданието отбелязва контраста сред днешната стагнираща стопанска система и оптимизма, съпътстващ бързото разгръщане при започване на 50-те години на предишния век. Новата елизабетинска ера стартира бурно, като през 1953 година се следи напредък от 5.4% – най-високият от 50-те години на предишния век. 
Това важи освен за Англия – международната стопанска система е в ранните стадии на нескончаем следвоенен взрив, който ще продължи без спиране до началото на 70-те години. 

Въпреки статичните действителни приходи през последните години, Англия през днешния ден е доста по-богата страна и стопанска система, доминирана в доста по-голяма степен от бранша на услугите, в сравнение с през 1953 година Производството е представлявало една трета от стопанската система спрямо по-малко от 10% през днешния ден, до момента в който виталният стандарт е 4.5 пъти по-висок, в сравнение с преди седем десетилетия.
Качество на живот
Освен че са по-богати, хората живеят и по-дълго. Средната дълготрайност на живота по време на коронацията на Елизабет II е била малко над 69 години, само че е повишена устойчиво през идващите десетилетия, достигайки връх от над 81 години при започване на 2010 година, като от този момент леко е намаляла.

Детската смъртност е спаднала от 29 на 1000 живородени до 3,7 на 1000.

В началото на 50-те години по-малко от половината семейства във Англия са имали баня.

Качеството на въздуха се е подобрило, защото потреблението на въглища като източник на гориво е намаляло. Шест месеца преди коронацията през 1953 година Лондон е обзет от Големия смог, предизвикал гибелта на хиляди хора, напомня Елиът.
Строителство и парцели
Политиката за систематизиране на захарта, която лимитира количеството захар, което човек може да закупи или употребява за даден интервал, към момента е в действие до септември 1953 година

Само една трета от дамите в трудоспособна възраст са имали работа при започване на 50-те години спрямо малко под 73% през днешния ден.

През 1953 година е било допустимо да се купи къща за сумата на месечните разноски за обслужване на някои от ипотеките в днешно време, написа още Елиът. 

Според Nationwide building Society междинната цена на жилище в Обединеното кралство в този момент възлиза на малко над £260 000 – 130 пъти повече от междинната цена на парцела преди 70 години. 

По-високите равнища на претовареност на притежателите са довели до по-малко съсредоточаване на благосъстоянието, като делът, притежаван от най-горния 1%, спада от малко под 50% до малко над 20%. 

Въпреки това възможностите младежите да последват своите родители и баби и дядовци по жилищната стълба са наранени от композиция от високи цени и лимитирано предложение. През 1953 година са приключени съвсем 327 000 нови жилища, от които повече от две трети са издигнати от локалните управляващи. През 2020 година, последната година, за която има публични данни, приключените здания са 170 000, от които единствено 2630 са издигнати от локалните управляващи.
Технологии
За доста хора през 1950 година тв приемникът е бил първокласно владеене, като единствено 350 000 английски семейства са имали подобен. До края на десетилетието съвсем 75% от популацията има телевизия.

За огромна част от жителите на Англия коронацията през 1953 година е първото им телевизионно прекарване, макар че евентуално е трябвало да отидат до къщата на съседа, с цел да гледат черно-белите фрагменти на дребен екран на единствения наличен тогава ефирен канал.

По-малко от 2 милиона семейства са имали тв приемник при започване на 1953 година, само че коронацията провокира мощно търсене, проправяйки пътя за стартирането на първия комерсиален канал две години по-късно.

За едно потомство, израснало със смарт телефони и стрийминг услуги, технологията от началото на 50-те години евентуално наподобява обикновена. Това е време, в което единствено 10% от семействата имат телефон, хората слушат музика по радиото или на грамофони. Няма лични компютри и други електронни устройства.
Публични финанси и налози
Данъците са били високи през 1953 година, само че не толкоз, колкото са през днешния ден. Според данни на Службата за бюджетна отговорност държавните доходи като дял от националния Брутният вътрешен продукт доближават следвоенен връх от 43.3% в края на 1940 година, спадат до 38% до 1953-54 година и са на път да станат под 34% при започване на 60-те години.

Постъпленията през 2023-2024 година се чака да възлязат общо на 41.1% от Брутният вътрешен продукт и леко да набъбнат през идващите години. Националният дълг – натрупването на държавни заеми през годините – се е повишил внезапно по време на Втората международна война и е достигнал връх от малко над 250% от Брутният вътрешен продукт през 1946-47 година До 1953-54 година той е малко над 152% от Брутният вътрешен продукт, към момента доста по-висок от 103%, маркирани за 2023-24 година

Правителствените разноски за защита възлизат на 11% от Брутният вътрешен продукт по време на Корейската война (конфликта сред Северна Корея и Южна Корея сред 1950 и 1953), до момента в който разноските за опазване на здравето са 3% от Брутният вътрешен продукт. Днес тези числа са обърнати: разноските за опазване на здравето са 11% от Брутният вътрешен продукт, разноските за защита са 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР