Двустранна комисия с представителите на централното правителство на Испания и

...
Двустранна комисия с представителите на централното правителство на Испания и
Коментари Харесай

Мадрид и Барселона искат намаляване на институционалния конфликт

Двустранна комисия с представителите на централното държавно управление на Испания и районното на Каталуния заседава за първи път от 2018 година насам. Причината за 3-годишното спиране бяха обтегнатите връзки сред двете държавни управления поради извършения противозаконен референдум за самостоятелност на Каталуния.

На първата си среща хората на Педро Санчес и Пере Арагонес реализираха единодушие за „ понижаване на институционалния спор ”.

На конференция след края на срещата министърът на териториалната политика Изабел Родригес оповести желанието на двете държавни управления да вложат 1,7 милиарда евро в разширението на летище „ Ел Прат ” в Барселона, за да се трансформира в център за систематизиране на междуконтинентални полети.

Тя опреди новината като „ доста добра за Каталуния ” поради опцията да се разкрият 85 000 нови работни места и още 360 000 свързани с активността на летището. Против са еколозите, защото би трябвало да се унищожи част от близката предпазена лагуна „ La Ricarda ” и кметът на Барселона Ада Колау поради нарастването на въглеродните излъчвания.

Ако Европейската комисия утвърди плана, той ще се извършва редом с разширението на летище Барахас в Мадрид, за което към този момент са планувани 1 милиард и 600 милиона евро в Плана за икономическо възобновяване след пандемията. На срещата от каталунска страна се пробваха да издигнат въпроса за разпределението на европейските средства към самостоятелните райони, само че от централното държавно управление изрично отхвърлиха, с аргумента, че той към този момент е обсъждан от Педро Санчес с районните министър председатели на годишната им конференция в петък, на която само Пере Арагонес отхвърли да участва.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР