Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас трайно расте. Това показва

...
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас трайно расте. Това показва
Коментари Харесай

COVID картата на България: Траен ръст на заболеваемостта

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас трайно пораства. Това демонстрира информация на в системата на здравните управляващи. 

В сряда 146.24 на 100 хиляди души са инфектираните с ковид на двуседмична база. Това е следващ ден, в който броят на инфектираните по този индикатор пораства. 

Расте и броят на областите, които са в зеления първи стадий от Картата на епидемиологичната конюнктура по области. В него са към този момент София-град, София област, Перник, Кюстендил, Враца, Ловеч и Сливен. Останалите са в нулевия първи стадий. 

Освен западната половина на страната, в зеления Етап 1 се чака до дни да влезе и югоизточната част на България. Това излиза наяве от Картата на епидемиологичната конюнктура по райони. 

В Плана за справяне с пандемията е написано какви противоепидемични ограничения планува да се вкарват при влизане в Етап 1.

Най-общо се планува връщане на защитните маски в лечебните заведения и градския превоз, както и засилен утринен филтър в образователни и детски заведения и в профилирани институции. 

Етап 1 - Мерките са наложителни: 
 
носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които рискът от заразяване е висок (напр. затвори);спазване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м;хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване;Работа от разстояние (надомна), при опция.  Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване.Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
Противоепидемични ограничения могат да бъдат въвеждани както на регионално равнище (след предложение на шефа на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), по този начин и на национално равнище (след предложение на Главния държавен здравен контрольор до министъра на здравеопазването). 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР