Двурог – така наричат великия пълководец Александър Македонски и враговете,

...
Двурог – така наричат великия пълководец Александър Македонски и враговете,
Коментари Харесай

Защо Александър Македонски не се срамувал да носи рога

„ Двурог ” – по този начин назовават великия военачалник Александър Македонски и враговете, и бойните му приятели, поради златния му шлем, увенчан с рога. Такива детайлности са разказани от Михаил Елисеев в книгата му „ Александър Македонски. Тежестта на властта. “ В тези дни доста известни воини са „ рогати “. Рогата никога не се свързват с блудничество, а с власт и насоченост, написа Труд.

Александър обаче има рога на шлема си по съответна причина. Свещениците назовават младия пълководец наследник на Бог Амон на Земята. И този господ има овен като тотемно животно. Така че да си овен в антична Гърция не е срамно.

Свещен артефакт

Историците пишат, че шлемът не служи като каска за Александър, а по-скоро като артефакт, предпазен знак. Затова, когато отива на най-дългия си поход, шлемът остава в родината, с цел да я пази до момента в който него го няма. Ето за какво в известния индийски поход, който е краят както за Александър, по този начин и за неговия шлем, командирът няма артефакт със себе си.

Завладяването на Индия за Александър Велики е неприятна концепция. Воините му са изтощени и множеството от тях към този момент стартират да се оплакват – не са се прибирали от няколко години. В Индия армията на Александър се сблъсква с незнайни трудности – големи преходи, непроходими джунгли, тропически заболявания. Индусите нападат върху слонове – за гърците те са големи чудовища, които тъпчат хората като мравки. А локалните когато и да е са склонни към обири. В планините има доста банди.

Александър Велики не желае да се откаже и тогава си спомня за шлема. Решава, че шансът му е избягал, тъй като на главата си не носи въпросният артефакт. Изпратени са пратеници да донесат шлема на командира. И тогава се случва още по-голяма злополука – разбойниците крадат шлема и макар че крадците са хванати и измъчвани, рогатият шлем по този начин и не е открит.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР