Двуметрова статуя на Владимир Илич Ленин бе открита в германския

...
Двуметрова статуя на Владимир Илич Ленин бе открита в германския
Коментари Харесай

Двуметрова статуя на Ленин бе открита в германски град

Двуметрова скулптура на Владимир Илич Ленин бе открита в немския град Гелценкирхен по самодейност на Марксистко-ленинската партия в страната. Това стана макар противодействието на десните радикали, градската администрация и на Християндемократическия съюз (ХДС), на канцлера Ангела Меркел.

" Статуята е отлята още през 1957 година в Чехословакия, това е бил първият самостоятелен паметник на Ленин в страната. Ние го купихме чрез ebay от продавач от Австрия, където статуята се е оказала след Нежната гражданска война. Решихме да я купим и да я сложим тук, тъй като в Западна Германия и до през днешния ден няма нито един бюст или скулптура на Ленин ", описа формалният представител на Марксистко-ленинската партия Петер Вайспфениг.

Статуята е от чугун и е висока тъкмо 215 см. Тя е на фундамент, на който има инсталирана и табличка с информация за Ленин.

" Градската администрация първо съобщи, че паметникът не би трябвало да бъде поставян заради закона за предпазване на паметниците, защото фасадата на нашата постройка, която е на към 30 метра от статуята, се охранява от страната като исторически монумент. Тази позиция, по наша информация, е застъпил самият бургмистър. Но ние се обърнахме към съда, който позволи да я сложим ", споделя още Вайспфениг.

Градската администрация е обжалвала решението във Висшия административен съд на провинция Северен Рейн-Вестфалия, само че и той се е произнесъл в интерес на паметника.

" След това решение ХДС поде онлайн петиция против статуята. Тя бе подписана от 204 000 индивида от цяла Германия, след което бе свалена от интернет. Много профашистки организации също желаят унищожаване на паметника. Даже през днешния ден, когато го откривахме, те организираха митинг в Гелзенкирхен. Но популацията в огромна степен поддържа концепцията за този монумент ", споделя още Вайспфениг, съгласно който марксистите в Германия са провели онлайн допитване до структурите в страната и 68% са били за слагане на статуята на Ленин.

Вайспфениг твърди, че в неговата партия са наясно с личността и активността на Владимир Илич Ленин, а също и " с изявленията, отнасящи се до историята на революцията в Русия от 1917 година и последвалата революция, в която са починали милиони ". Но, съгласно него, " не би трябвало за това да се упреква само Ленин ". Освен това статуята трябвало да стане " контрапункт на фона на многото скулптури на герои от Първата и Втората международни войни, които са имали империалистичен и поробителски темперамент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР