Двуметрова книга със заглавие В начало бе Словото... и арт

...
Двуметрова книга със заглавие В начало бе Словото... и арт
Коментари Харесай

Двуметрова книга краси площад “Славейков” за 24-ти май

Двуметрова книга със заглавие " В начало бе Словото... " и арт кубчета с цитати за любовта към родния ни език на възпитаници и учители украсиха столичния площад " Славейков ".

„ В начало бе Словото... " е авторска галерия на Частно учебно заведение „ Цар Симеон Велики " и Фондация Българска Памет. Тя се провежда с поддръжката на Столична община и е основана във връзка 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. В края на предходната година името на празника беше променено в резултат на дългогодишната самодейност на притежателя на Частно учебно заведение „ Цар Симеон Велики " и ръководител на Фондация Българска Памет доктор Милен Врабевски кирилицата да се назовава „ българската писменост " в европейските структури.

" Щастливи сме, че можем да зарадваме столичани и гостите на града с тази арт апаратура, отдадена на празника на словото и книжовността. Благодарение на силата на езика ни и на Словото като източник на религия, ние сме съумели да преодолеем непознати нашествия и завоевания и да изградим страната си още веднъж след многовековно спиране на нейното битие ", показа доктор Росица Врабевска, шеф на Частно учебно заведение " Цар Симеон Велики ", част от Образователен комплекс " Цар Симеон Велики ".

Целта на арт инсталацията е да напомни на жителите и гостите на град София уникалността и благосъстоянието на българската книжовност и просвета. Двуметровата книга се отваря, съвсем като същинска, а в нея жителите могат да открият QR код, който да сканират с мобилните си телефони и да прочетат публикация с 10 любопитни обстоятелството за кирилицата. Материалът е направен от съдружие " Българска история " и може да бъде прочетен на: https://tzarsimeon.bg/v-nachalo-be-slovoto/.

Изложбата включва и арт кубчета с цитати на възпитаници и учители от Частно учебно заведение " Цар Симеон Велики ", с. Иваняне, свързани с благосъстоянието и хубостта на българския език.

" Няма различен език, на който да кажеш „ Хубава си, моя горо! " и душата ти да трепне! ", споделя осмокласничката Виктория Петрова.

Освен с размерите си, двуметровата книга предизвика софиянци и гостите на столицата с още нещо ексцентрично.

" Смятаме, че сходни изложения с изключение на да красят, би трябвало и да предизвикат, по тази причина взехме решение да отправим предизвикателство към посетителите на инсталацията, допускайки основна неточност в един от текстовете й. Чрез този прийом целим да накараме хората да четат деликатно, с схващане и с познаване на езика - все неща, на които учим и нашите възпитаници в учебно заведение ", споделят още основателите на изложбата.

Честит празник, българи!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР