Двукратният шампион в сериите Индикар Джоузеф Нюгардън спечели своята първа

...
Двукратният шампион в сериите Индикар Джоузеф Нюгардън спечели своята първа
Коментари Харесай

Нюгардън с първа победа на Инди 500 след доста спорен финал

Двукратният първенец в сериите Индикар Джоузеф Нюгардън завоюва своята първа победа в „ 500-те благи на Индианаполис “, откакто изпревари миналогодишния победител Маркус Ериксон два завоя преди финала на конкуренцията.

Състезанието ще се запомни с много спореният край, който на практика включваше единствено една обиколка при зелен байрак, която пристигна след прекъсването на конкуренцията в края на 198-я от 200 тура. Това бе общо третият червен байрак в последните 15 обиколки, а той пристигна след една верижна злополука при рестарта при започване на 197 обиколка.

Преди този случай Ериксон съумя да изпревари Нюгардън, който бе отпред при второто прекъсване на надпреварата, пристигнало след удара на Пато О`Уорд в стената на третия завой. Част от този случай бяха още Аугустин Канапинто и спечелилият от 2019 година Симон Пажно.

При последната злополука за деня малко необичайно автобус шефът избра да покаже червен байрак, макар че до финала оставаха доста малко обиколки. Така се стигна до спринта от единствено 2.5 благи до карирания байрак, в който Ериксон бе в по-неизгодната позиция, защото бе отпред.

Шведът изненада Нюгардън с доста ранен рестарт, още в средата на третия завой, само че на противоположната права въздушната бликам се оказа прекомерно мощна и той нямаше по какъв начин да спре Нюгардън по пътя към успеха. Така в своя 12-ти старт на „ Инди 500 “ Нюгардън стигна до своя първи триумф в „ Най-великия авто театър “. Успехът на Нюгардън е и под №19 за Роджър Пенске и първи за Капитана откогато той закупи пистата в Индианаполис и сериите Индикар през 2020 година.

Иначе като се изключи последните 15 обиколки, в които имаше три червени флага, надпреварата бе извънредно чисто. Първият жълт байрак бе развян чак в 92-та обиколка, когато Стинг Рей Роб се удари на изхода от първия завой.

При тази неутрализация пристигна и един от основните моменти в надпреварата, защото ранните водачи Алекс Пало и Ринус Вийкей се удари на излизането от пит лейна. След този контакт стартиралият от полпозишъна Пало потъна до дъното на класирането, до момента в който Вийкей бе осъден и трябваше да премине през бокса. В крайн сметка двамата съумяха да си проправят път до челото като Пало приключи четвърти, а Вийкей остана десети.

Вторият жълт байрак бе показан в 149-я тур, когато Ромен Грожан изтърва колата си и се удари в стената на втория завой. Това спиране на практика подсигурява, че водачите няма да би трябвало да пестят гориво до финала и ще могат да дадат цялостната газ, защото с лекост щяха да покрия оставащата отдалеченост със единствено още едно дозареждане.

Надали обаче някой се беше представял хаосът, който ще настъпи във финалните 15 обиколки. Всичко стартира с случая на Феликс Розенквист, който загуби сцепление в предницата си в първия завой, откакто бе изпреварен от Нюгардън, и се удари в стената. Безконтролният болид на шведа бе допрян от Кайл Киркууд, чиято кола се прекатурна, само че за благополучие младият американец се размина без никакви травми.

По-страшното в тази ситуация бе изхвърчалата гума от болида на Киркууд, която се насочи към трибуните. За голям шанс тя не падна в зона, в която имаше почитатели, а вместо това се приземи на паркинга до трибуната и нямаше потърпевши, като се изключи един лек автомобил.

След случая сред Розенквист и Киркууд се стигна до първия червен байрак, а доста бързо след рестарта пристигна и случаят сред О`Уорд и Ериксон. Младият мексикански водач бе доста нападателен в опита си да изпревари миналогодишния победител в третата крива и се стигна до лек контакт сред двамата, след който О`Уорд се удари тежко в стената.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР