Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев”

...
Двоен ръст на виртуалните посещенията отчете Регионална библиотека „Христо Ботев”
Коментари Харесай

Двоен ръст при виртуалните посещения отчете Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца

Двоен растеж на виртуалните визитите регистрира Регионална библиотека „ Христо Ботев” – Враца през 2017 година
„ През миналата година библиотеката е посетена от 87 232 действителни читатели в залите на библиотеката и 134 716 виртуални визити от консуматори, които са се възползвали от осведомителните ни запаси посредством Интернет. Което е с 92.5% повече от миналата 2016 година. Това на процедура демонстрира и посоката за развиване на библиотеката - иновация в цялостното библиотечно обслужване - преориентиране към даване на цифрова информация или от общи към персонализирани услуги, реализирана убеденост, че библиотеките са гъвкави и устойчиви институции, придобиване на верни умения от страна на работещите в библиотеките, привличане на доброволци, даване на повече надзор на потребители”, посочи шефът на Република България „ Христо Ботев” Силвия Врачовска.
През 2017 година културната усили и разнообрази каналите си за разпространяване на информация измежду обществеността – формален уебсайт: www.libvatsa.org /посещенията му за година са 62 101 от 35 000 неповторими посетители/, информативен портал, основан по план „ Трансграничен център за информация и връзка Долж -Враца “: www.iportal.libvratsa.org /47 475 визити от 28 268 потребители/, фейсбук страница, профил в Туитър и Инстаграм. През 2017 година библиотеката усили виртуалното си семейство с блог за изкуство. Платформата носи името „ АртЛиб – Враца”: http://migrati.photon.icnhost.net/art-lib/ и е разработка на курсист от Враца Софтуер общество. Разделени в няколко рубрики публикувахме забавни публикации и изявления за кино, спектакъл, музика, снимка, архитектура, дизайн. За по-малко от година „ АртЛиб – Враца” (блогът започва в последните дни на м. февруари) има 19 изявления и 3 670 визити от 850 консуматори.
През 2017 година започва и уебсайт на плана „ Карта на времето - цифров списък на район Враца XX век” - kartanavremeto-vratsa.org. Основна цел на този уеб страница е да систематизира и даде на необятен кръг консуматори информацията и ресурсите, събрани по плана. Представени са в 4 формата: фотоси (към всяка фотография да има текст), аудио, текст и видео. Достъпът е елементарен и забавен. Историите са категоризирани по селища, само че и тематично. Този уебсайт записва 21 470 визити от 14 916 неповторими консуматори.
В края на 2017 фондът на библиотеката наброява 260 286 библиотечни документа на стойност 423 879.37 лв. от всички браншове на знанието и на разнообразни носители на информация. През 2017 година са постъпили 3 325 библиотечни документа на стойност 29 462.17 лв..
За 2017 година културната институция е записала нови читатели - 4 612 и са раздадени 140 599 библиотечни документи.
За първи път през октомври бяха въведени Електронни четци в обслужването. Трите устройства могат да се употребяват от потребителите на място в отдел „ Обща читалня” Електронните четци са следващата стъпка на Регионална библиотека към бързото внедряване на нововъведенията в света на книгите и технологиите в отговор на потребностите на нашите консуматори.
Културната активност в Регионална библиотека през 2017 година бе ориентирана главно към привличане на нови читатели, приобщаване към книгата и четенето и обогатяване културния живот в града. За отбелязване на настоящи събития, дати, годишнини и тематики от националния и локален календар през 2017 година бяха проведени 393 начинания.
„ Библиотеката през днешния ден е напълно отворена към новите технологии, мотиватор за търсене на познания, място за учене, съвременен културен институт съчетаващ хармонията сред традицията и модерното мислене”, заключи шефът на Регионална библиотека „ Христо Ботев” Силвия Врачовска.
Годишното отчетно заседание почетоха заместник-кметът по образованието в община Враца Петя Долапчиева, общинският консултант Владислава Лакова, ръководителят на комисията по просвета Красимир Ангелов и гл. специалист „ Култура” Радосвета Крумова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР