Двигателят на климата в Северното полукълбо - системата от течения

...
Двигателят на климата в Северното полукълбо - системата от течения
Коментари Харесай

Горещото време може да е следствие от отслабване на атлантич...

Двигателят на климата в Северното полукълбо - системата от течения в Атлантическия океан, може да отслабне дотам, че скоро да докара до огромни климатични промени в международен мащаб, предадоха Ройтерс и ДПА, базирайки се на обява в сп. " Нейчър клаймит обмен ".

Атлантическата меридионална обръщаща циркулация (AMOC) съставлява огромна система от океански течения, която придвижва топла вода от тропиците на север в Северния Атлантик.

Заради стоплянето на атмосферата се усилват излъчванията на парникови газове, в резултат на което океанската повърхнина под нея задържа повече топлота.

Потенциален срив на системата може да има тежки последици за международните метеорологични системи.

Системата AMOC е най-слаба от 1000 години насам, демонстрират климатичните модели. Не е известно обаче дали отслабването се дължи на смяна в циркулацията или е обвързвано със загубата на непоклатимост.

Според актуалното изследване разликата е от решаващо значение.

" Загубата на динамична непоклатимост би означавала, че системата AMOC е достигнала сериозния си предел, над който може да настъпи значителен и на процедура евентуално необратим преход в слаб режим ", споделя Никлас Бурс от Института за проучване на климатичното влияние в Потсдам, Германия, и създател на изследването.

Анализирайки моделите на температурата и солеността на водната повърхнина на Атлантическия океан, проучването демонстрира, че отслабването през последния век евентуално би трябвало да бъде обвързвано със загуба на непоклатимост.

" Получените данни удостоверяват оценката, че отслабването на AMOC не е просто съмнение или линеен отговор на повишението на температурите, само че евентуално значи доближаване на сериозен предел, над който циркулационната система може да се срине ", споделя Бурс.

Ако AMOC се срине, това ще докара до изстудяване на Северното полукълбо, повишение на морското ниво в Атлантическия океан, общо понижаване на преваляванията над Европа и Северна Америка, смяна в мусоните в Южна Америка и Африка.

Други климатични модели демонстрират, че системата AMOC ще отслабне през идващия век, само че срив преди 2100 година е малко евентуален.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР