Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми. Черната

...
Двигателят на германската индустрия - автомобилостроенето, има сериозни проблеми. Черната
Коментари Харесай

Забавянето на германската икономика върна дебата за разхлабване на фискалната политика

Двигателят на немската промишленост - автомобилостроенето, има съществени проблеми.

" Черната нула " е част от съдружния контракт сред групировката на Меркел и социалдемократите. Политиката на немското държавно управление да поддържа уравновесен бюджет - така наречен черна нула, още веднъж беше мощно разкритикувана, този път поради новините от през вчерашния ден за свиването на стопанската система през второто тримесечие, оповестява Financial Times. Мярката беше въведена през 2014 година от някогашния финансов министър на Ангела Меркел Волфганг Шойбле, като от този момент до момента постоянно е ставала мотив за разногласия. Сега още веднъж има напрежение, като рецензии идват от политици, икономисти и бизнес групи.

Какво споделят критиците

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пред последните седмици уравновесеният бюджет постоянно е мотив за недоразумение в Берлин, само че опасенията за криза дадоха нов подтик на дебата.

" Очакват ни тежки месеци, които могат да се трансфорат в години, в случай че няма мощен политически отговор ", написа в изказване президентът на авторитетната Федерация на немските индустриалци (BDI) Йоахим Ланг. " Компенсация за парични и фискални тласъци даже не се разисква. Политиците би трябвало бързо да подтикват обществените и частните вложения ", написа още Ланг. Според него държавното управление би трябвало да се откаже от уговорката за " черната нула ", само че би трябвало да продължи да се придържа към така наречен дългова спирачка, която е вписана в конституцията. Дълговата спирачка принуждава федералното държавно управление да държи структурния недостиг под 0.35% от брутния вътрешен артикул (БВП), което дава опция на Берлин за някакъв недостиг.

Асоциацията на немските промишлено-търговски камари (DIHK) пък прикани за облекчения за бизнеса, който е " под напън " поради администрация и високите налози.

Критика пристигна и от Зелените - основната опозиционна партия в Бундестага. " Това, което е още по-разочароващо от икономическите данни, е, че държавното управление към момента не прави нищо, с цел да се противодейства на този дълго чакан стопански спад ", разяснява Аня Хайдук, заместник-лидер на парламентарната група на партията, представена от FT. " Ако държавното управление желае да води икономическа политика, която гледа в дълготраен проект, то не може да даде преимущество на " черната нула " пред незаменимите вложения в нашето бъдеще ", сподели тя.

Въпреки рецензиите не наподобява, че Берлин има желание за смяна, както излиза наяве от изявленията на финансовия министър Олаф Шолц и самата Меркел, отбелязва изданието. Тази позиция беше доказана и от говорителка на държавното управление в сряда, която също по този начин разгласи, че ръководещите чакат растеж на стопанската система за годината макар регистрирания спад през второто тримесечие.

Причините за недоволството

Вчера стана ясно, че през второто тримесечие немската стопанска система се е намалила с 0.1% спрямо предходното при растеж от 0.4% за интервала януари - март. След сезонно изглаждане на данните на годишна база Брутният вътрешен продукт е повишен с 0.4% при 0.7% през първото тримесечие – това е най-слабият резултат от 6 години. От федералната статистическа работа на страната отдадоха спада на забавянето на външната търговия и понижението на вложенията в строителството. В допълнение към това най-голямата стопанска система на Европейския съюз (ЕС) страда от продължителни разтърсвания в автомобилната промишленост. Външни фактори като комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и вероятността за безредно излизане на Англия от съюза също утежняват обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР