Двигателни нарушения и неправилна поза; затруднени моторни умения и говорни

...
Двигателни нарушения и неправилна поза; затруднени моторни умения и говорни
Коментари Харесай

При ДЦП, първите 6 години са най-важни за лечението


Двигателни нарушавания и неправилна поза; затруднени моторни умения и говорни способности; проблеми с менталното развитие… Тази клинична картина, която може доста да утежни качеството на живот и да направи човек подвластен от близките и околните му, се назовава церебрална парализа. Дължи се на трайно увреждане на мозъка преди, по време на раждане или директно след него. Проф. доктор Мемет Йозек, началник на Катедрата по неврохирургия в Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University акцентира, че ранната диагноза и лекуване са от голяма важност за целия предстоящ живот на детето. „ Макар че мозъчното увреждане не може да бъде отстранено, верен лековит протокол, направен с мултидисциплинарен метод, може да разреши детето с церебрална парализа да води живот без да е подвластно от другите. Диагностицирането на това положение по опция в първите 6 месеца от живота е от решаващо значение за сполучливите резултати “, добавя той.



Спастичност се следи при 60% от тези пациенти

Церебралната парализа предизвиква 3 съществени казуса, според от мястото на увреждане в мозъка. Около 60% от децата с церебрална парализа развиват спастичност, показва проф. доктор Мемет Йозек и добавя: „ Това положение води до усложнения в придвижванията на ръцете и краката заради вдървеност на мускулите. Този проблем може да бъде задоволително сериозен, с цел да затрудни ежедневните действия. 30% от пациентите с церебрална парализа страдат и от мускулна хипотония (понижен мускулен тонус). Бебето не може да държи главата си изправена и се затруднява при придвижвания на ръцете и краката. Дискинетичните синдроми, които включват неволни кръгови или усукващи се контрактури на ръцете и краката са евентуални при 10% от тези деца. "

Първите признаци са доста значими

Признаците за церебрална парализа варират според от мозъчното увреждане. През първите 2 месеца от живота типичните признаци са епилептични пристъпи, усложнения при сучене и несъразмерна унесеност. Бебето стартира да управлява главата си в края на 3-ия месец и да седи без поддръжка след 7-я или 8-я месец. „ При всяко закъснение в този натурален курс на развиване, да вземем за пример в случай че бебето не умее да управлява главата и тялото си или макар че може да държи главата си изправена се следи неустойчивост на тялото, това може да е симптом за церебрална парализа “, твърди проф. Мемет Йозек. Другите признаци могат да включват: „ Липса на синхрон в придвижванията на ръцете и краката, или в случай че бебето държи пръстчетата си свити (като в юмрук). Освен това, нескончаем нощен рев до сутринта без друга причина може също да бъде сигнален сигнал “.

Недоносените бебета са с по-висок риск

Белите дробове и мозъчните кръвоносни съдове при недоносените бебета, изключително в случай че са родени преди 28-та седмица от бременността, към момента не са задоволително развити, с цел да живеят отвън майчината вътрешност и по тази причина тези деца са в риск от церебрална парализа. Детският неврохирург проф. доктор Мемет Йозек показва, че такива деца би трябвало да се следят в клиника за следене на новородени с висок риск. Непосредствено след раждането недоносените бебета с висок риск би трябвало да преминат ЯМР за ранна диагностика и лекуване. „ Ако това не е допустимо, би трябвало да се направи Прехтл разбор от опитни експерти. Ако и тази алтернатива също не е налична, неотложно би трябвало да стартира физиотерапия за високорисковите бебета, да вземем за пример деца с мозъчна хеморагия, даже още в кувьоза, все едно е сложена окончателна диагноза “.

Задължително е да се организира физиотерапия всеки ден

Въпреки че към този момент няма опция за цялостно изцеление на церебралната парализа, двигателният потенциал и умения на детето могат да бъдат усъвършенствани благодарение на физиотерапия и хирургични способи. Физиотерапията е първият стадий от лекуването. Проф. Мемет Йозек твърди, че лекуването в най-ранна възраст е доста значимо и изяснява: „ Ако церебралната парализа аргументи гибелта на избрани кафези в мозъка, други кафези в периферията на починалите поемат техните функционалности. Това свойство, наречено „ невропластичност “, е налично единствено през първата година от живота, защото в този интервал от време завършва развиването на мозъка на бебето. Ето за какво, колкото по-рано стартира физиотерапията като съществена лечебна алтернатива при церебрална парализа, толкоз по-успешни са и резултатите. Особено през първите 6 месеца от живота е доста значимо да се възползваме от невропластичността “. Физиотерапията обаче би трябвало наложително да се прави постоянно и в никакъв случай не би трябвало да се пропуща даже и един ден. Следователно, основният физиотерапевт би трябвало да бъдат родителите, изключително майката, показва детският неврохирург.

Операция се прави на 3-4-годишна възраст

Ако целевите резултати не се реализират с физиотерапия до 2.5-годишна възраст, хирургичното лекуване на спастичността би трябвало да се извърши, без да се губи време, акцентира проф. доктор Мемет Йозек. „ Операцията би трябвало да се направи на 3-6-годишна възраст най-късно, тъй като след тази възраст мускулите не се удължават, а костите не престават да порастват. В резултат, рестриктивните мерки в придвижванията при децата със спастичност, за жалост, прогресират с възрастта и най-после детето въобще не може да върви или да държи предмети. Тази интервенция не се прави, с цел да се решат ортопедични проблеми, а с цел да се отстрани спастичността. В случай на дисторция в крайник или ръка, когато детето е на 7-8 години може да се обмисли ортопедична интервенция “, показва детският неврохирург. Специалистът прецизира, че е значимо да се следва този ред на лечебните варианти и добавя: „ Отлагането на хирургичната интервенция за лекуване на спастичността води до проблеми, само че и ненужните ортопедични процедури, осъществени прекомерно рано, също могат да доведат до съществени и необратими последици “.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





*публикация

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР