Той е мюсюлманин, който възстановява християнски храмове. Турхут Исмаил възстановява

...
Той е мюсюлманин, който възстановява християнски храмове. Турхут Исмаил възстановява
Коментари Харесай

Мюсюлманинът , който съживява църкви : Истинският вярващ винаги уважава другия вярващ

Той е мохамеданин, който възвръща християнски храмове. Турхут Исмаил възвръща следващата черква, която се нуждае от ремонт, този път в Нова Загора, споделя Народоосвободителна въстаническа армия. Над 20 са църквите, които Турхут към този момент е ремонтирал. Споделя, че силата в живота идва с работата по възобновяване на всеки идващ и идващ православен храм.

„ Аз сънувам обектите си. Знам вечер като си легна за другия ден какво що да се прави. Аз съм благополучен като реституирам, като строя това е моето занимание. Аз по тази причина мога да кажа, че нямам нито един работен ден, тъй като времето ми минава с заниманието ми ”, споделя Турхут Исмаил.

Свещеноиконом Роман Чернев от 18 години служи в църквата Св. Петка в Нова Загора. До в този момент са я поддържали с енориаши и помощта на общината, само че за сходен ремонт не е и мечтал.

„ Не съм очаквал и имам голямо духовно задоволство и благополучие, че се случва подобен величествен ремонт във времето, когато аз съм престоятел и ръководител на това църковно настоятелство ”, споделя Свещеноиконом Чернев. Така един до друг мохамеданин и християнин са вплетени в една задача - възобновяване на над 160-годишен храм.

„ Истинският набожен човек постоянно почита другия набожен човек. Никога не съм срещал упреци на религиозна основа. Учудване съм срещал у хората, само че ги чувствам, че те не са вярващи и не са вникнали в смисъла на вярата ”, споделя Турхут. Свещеноиконом Роман Чернев е благополучен, че в продължение на 700 години съществува спокойно съгласие сред християни и мюсюлмани продължава.

„ Чувството да върнеш към живот един подобен храм, е може би лекарско възприятие. Все едно да събудиш възрастен болен човек към нов живот ”, изяснява Турхут.

Във времето, когато и млади, и остарели търсят пътя към парите, Турхут споделя, че е разкрил пътя към щастието, като прави положително. „ Човек, който мисли единствено за пари, в никакъв случай няма пари. Това не значи, че в случай че си богат ще си благополучен ”, уверен е той.

Според Турхут щастието не е в парите, а човек самичък би трябвало да разбере какво му доставя наслаждение, а осъзнае ли го, то той ще бъде по –здрав и по-дълголетен, а  хората около него ще бъдат по-усмихнати. Турхут Исмаил към този момент е ремонтирал и католически храм, а фантазията му е да не стопира с ремонтите, Мечтае да ремонтира и джамия или синагога в България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР