Двете технологии могат да се възползват една от друга, за

...
Двете технологии могат да се възползват една от друга, за
Коментари Харесай

Как генеративният AI и облакът се допълват взаимно

Двете технологии могат да се възползват една от друга, с цел да донесат повече изгоди за бизнеса

Изкуственият разсъдък може да помогне в миграцията на бизнеса към облака
(снимка: CC0 Public Domain)

Генеративният изкуствен интелект и облачните калкулации са две допълващи се технологии, които могат да бъдат употребявани дружно и да подкрепят една на друга по-доброто им потребление, съгласно консултантската компания McKinsey.

„ Облакът е нужен, с цел да вдъхне живот на генеративния AI “, а генеративният AI може от своя страна да опрости миграцията към обществения облак, съобщи Бхаргс Шриватсан, сътрудник в McKinsey и партньор-ръководител на дивизията за облачни интервенции и оптимизация, говорейки на Cloud Expo Asia в Сингапур тази седмица.

Ускоряване на миграцията към облака

Възможностите на генеративния AI ще оказват помощ на предприятията да „ преведат “ наследения програмен код – да вземем за пример приложения, написани на Cobol – на езици, типични за облака, сподели Шриватсан. Същевременно изкуственият разсъдък ще помогне в модернизирането на наследените бази данни като част от миграцията към облака.

Така, съгласно специалиста на McKinsey, инструментите на генеративния AI могат да понижат времето за миграция към облак с към 30-40%. „ С развиването на огромните езикови модели и появяването на повече сюжети на потребление и подготвени принадлежности, времето за мигриране на работните натоварвания към обществения облак ще продължи да понижава. Надяваме се, че процесът на миграция ще стане по-ефективен “, сподели тя.

Справяне с дефицита на умения

В допълнение към миграцията към облака генеративните AI вероятно могат да оказват помощ и за справяне с дефицита на умения. Например, употребявайки Amazon Kendra, организациите могат да синтезират своите документи, с цел да оказват помощ на чиновници с по-стари механически умения да научат новите софтуерни концепции, употребявайки подкани. Други нормални сюжети на потребление на генеративни AI включват писане на програмен код, основаване на наличие и ангажиране на клиенти.

От консултантската компания припомнят, че хиперскейлъри като Amazon Web Services и Гугъл Cloud към този момент оферират набори от модели и разнообразни AI платформи на организациите, тъй че предприятия по целия свят да могат да построяват, образоват и ръководят свои лични езикови модели. Това би трябвало да улесни организациите да се възползват от преимуществата на генеративните AI.

Облакът като тестова площадка за AI

От друга страна, споделя Шриватсан, облакът остава идеалният метод да се стартира с генеративни AI. „ Опитите да го извършите вътрешно, заради частни набори от данни и опасения по отношение на сигурността, поверителността на данните и нарушаването на интелектуалната благосъстоятелност, могат да лимитират скалируемостта и гъвкавостта. Недостигът на графични процесори в цялата промишленост също може да сътвори провокации “.

Как тъкмо се стартира с генеративните логаритми? Предприятията най-често стартират с подготвени модели за един или два сюжета на потребление. Така те си потвърждават изгодите за бизнеса. След това вероятно разширят приложението на генеративните AI в цялата организация. Заедно с това компаниите уточняват моделите със лични данни.

Избор на верния модел

С течение на времето организациите най-вероятно ще възприемат някои модели и ще изискат да ги държат по-близо до своите лични инфраструктури, чака Шриватсан. Предприятията, които внедряват вярно облачни системи посредством определяне на верните контроли за сигурност, схеми за работа с данни и архитектурни решения, ще могат да вкарат генеративните логаритми в приложимост по-бързо, осигурявайки си доста конкурентно преимущество.

Изборът на верния модел също ще бъде от решаващо значение за отбягване на несъразмерни разноски, произлизащи от внедряването на генеративни AI. Шриватсан поучава организациите да разпознават подобаващия модел за своите характерни потребности, с цел да бъдат рентабилни и ефикасни. За организациите, които внедряват и уточняват своите лични модели, е желателно да обмислят каналите за данни ще са им нужни за пускане, и кои са наборите от данни, които възнамеряват да употребяват.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР