Двете най-големи притеснения за всеки моторист са нараняванията от удар

...
Двете най-големи притеснения за всеки моторист са нараняванията от удар
Коментари Харесай

Какво прави мото якетата качествени


Двете най-големи терзания за всеки моторист са пострадванията от удар и пострадванията от ожулване. Едно качествено, като тези предлагани от, ще ви пази и от двете. Най-основната функционалност на мото якето е да обезпечи сигурност на лидера при положение на акцидент.

По какъв метод мото якетата защищават лидера

Основната разлика между мото якетата и елементарните кожени якета е съществуването на протектори и панели, чието предопределение е при удар да поемат една част от силата му. Наранявания при удар могат да зародят, когато моторист удари различен предмет, бъде ударен от предмет или при контакт със земята. Всичко това може да бъде доста съществено, изключително в случай че лидерът няма доста опит и не е предпазен с мото яке.

За да бъде категоризирано като мото яке, един модел би трябвало да има протектори. Съществуват два интернационалните стандарта: EN1621-1 и EN1621-2. Първият е стандарт за протектори, покриващи всички елементи на тялото, като се изключи гръбначния дирек, а вторият - за протектори, проектирани особено за отбрана на гръбначния дирек.

Основната разлика е, че протекторът за гръбначен дирек дава отговор на по-строги стандарти заради обстоятелството, че гръбначният дирек би трябвало да е оптимално предпазен. Много магазини оферират мото якета с протектори с тези два стандарта, които са експерти в мото оборудването, тъй че няма да имате никакви проблеми с откриването на подобен вид облекло.

Някои якета оферират цялостна отбрана на гърба, до момента в който други оферират единствено лумбална. Така че това би трябвало да го ревизирате, преди да се спрете на модел мото яке. Защитните протектори могат да бъдат направени от пяна, силикон, мемори пяна, твърда пластмаса или от вискоеластик. Както можете да се досетите, колкото по-дебел и по-твърд е пластът, толкоз по-добре ще отбрани мотоциклетиста. В някои случаи якетата оферират преносими по-меки панели, както и такива от твърда пластмаса на лактите и раменете.
 Снимка 617469

Най-често протекторите се създават от пяна. Те са и с най-ниска цена. В същото време обаче, всяко мото яке е основано по този начин, че протекторите да могат да се заменят и мотоциклетистът постоянно може да смени тези от пяна с други, които да му обезпечат по-висока отбрана.

Защита от ожулване

Материалът на външната обвивка на якето е извънредно значим. Той, за разлика от протекторите, не може да бъде повишен или изменен. Протекторът ще помогне за отбрана на раменете, лактите и гръбнака по време на удар, само че главният материал е този, който ще отбрани цялото тяло на лидера от ожулване.

Кожата беше пожеланият материал в продължение на доста години, само че новият текстил предлага на мотоциклетистите повече висококачествени варианти. Тъканите кордура и кевлар са толкоз издръжливи, колкото и кожата, а на моменти - даже и повече от нея. Освен това са леки полимери и текстилът, основан от тях, е дишащ.

Изборът на външния материал би трябвало да бъде изработен въз основа на желанията на мотоциклетиста, както и на климатичните условия. Кожата към момента е добър материал за студено време. А появяването на лазерно перфорирана кожа пък я прави и добра алтернатива за по-топлите дни. Текстилните материали сигурно са пожеланият избор в горещи и влажни зони. Често тези якета оферират и вентилационни панели, които се затварят с цип или велкро, само че могат доста да усилят въздушния поток, без да компрометират равнището на отбрана.

Карането в дъжд, вятър или извънредно студено време може да наруши удоволствието от ръководството на мотор. Но едно мото яке, предопределено за тези среди, или такова, което предлага ветроустойчива или водоустойчива подплата, несъмнено ще го възвърне.

Комфорт и въздушен поток

Друга функционалност, която новите ездачи постоянно подценяват, е въздушният поток. Има известна изгода от комфорта на въздушния поток в парещ ден. Якето би трябвало да разрешава на въздуха да минава през материала, а не самото яке да се развява свободно. Новите мотоциклетисти могат елементарно да се разсеят, в случай че якето им стартира да се вее и рискът от произшествия ще се усили фрапантно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР