Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, причиниха

...
Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, причиниха
Коментари Харесай

Световната банка оцени щетите от трусовете в Турция на близо $100 млрд.

Двете огромни трусове, които удариха Турция на 6 февруари, предизвикаха към 34,2 милиарда $ директни физически вреди, само че на страната може да са два пъти по-високи, заяви Световната банка в понеделник.

Банката пресмята, че земетресенията също ще понижат най-малко половин процентен пункт от прогнозния растеж на брутния вътрешен артикул на Турция - от 3.5% до 4% през 2023 година, сподели пред кореспонденти Умберто Лопес, шеф на Световната банка за Турция.

 Трусът нанесе на турската стопанска система вреди за десетки милиарди долари Трусът нанесе на турската стопанска система вреди за десетки милиарди долари

Ситуацията в Сирия, която също беше наранена от земетресенията, е " в действителност пагубна ", сподели Анна Берде, вицепрезидент на Групата на Световната банка за Европа и Централна Азия, представена от " Ройтерс ". Банката ще разгласява обособена оценка на вредите за Сирия във вторник.

Берде сподели, че първичната бърза оценка на вредите за Турция от 34,2 милиарда $ е еквивалентна на към 4% от нейното икономическо произвеждане през 2021 година Но това не включва косвени или вторични въздействия върху растежа на нейната стопанска система или последното земетресение преди седмица.

" Нашият опит демонстрира, че потребностите от реорганизация могат да надвишават два до три пъти предстоящите директни физически вреди ", сподели тя.
Световната банка даде незабавна помощ от 780 милиона $ за Турция по два съществуващи плана в Турция, както и 1 милиард $ в нов план за незабавно възобновяване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР