Двете години с пандемия и три пъти парламентарни избори през

...
Двете години с пандемия и три пъти парламентарни избори през
Коментари Харесай

И пак за Венецианското биенале – и арт сцената

Двете години с пандемия и три пъти парламентарни избори през предходната година като че ли обричаха българското присъединяване във Венецианското биенале на крах. Тоест още веднъж на безучастие. Именно нередовните участия на България на този конгрес попречват освен разпознаването на актуалното ѝ изкуство на интернационалната арт сцена, само че подриват и самата българска арт сцена. И художниците, и кураторите, и публиката се оказват лимитирани в националните рамки, без взор и критерии за актуалното изкуство отвън тях.

Но не щеш ли българско национално присъединяване във Венецианското биенале тази година въпреки всичко ще има. В извънредно къси периоди бе разгласен конкурс и определен от жури план. Което бе самобитен героизъм от страна на всички участници: създателите, кураторите, членовете на журито, комисаря и министерството на културата.

За смисъла на българското присъединяване във Венецианското биенале за развиването на актуалното ни изкуство е диалогът с Галина Лардева - ръководител, и Владия Михайлова - член на журито.
В диалога засегнаха и тематиките за кураторството, публиката, „ българскостта “, самостоятелната арт сцена, критиката…

Снимки: Български народен павилион на Венецианското биенале
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР